- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (24.03.2012, 19:08)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alertă la bordul ISS, din cauza unui deşeu spaţial aflat în derivă pe orbita terestră
O bucată provenind dintr-un vechi satelit rusesc a trecut în mare viteză la o distanţă relativ mică de Staţia Spaţială Internaţională (ISS), determinând echipajul de şase astronauţi să se refugieze în două capsule Soyuz, a anunţat, sâmbătă, agenţia spaţială rusă.
Urmărește
458 afișări
Alertă la bordul ISS, din cauza unui deşeu spaţial aflat în derivă pe orbita terestră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest deşeu spaţial aflat în derivă pe orbită provine din satelitul rusesc Cosmos 2251, lansat în 1993, care s-a ciocnit cu satelitul american de comunicaţii Iridium-22, în februarie 2009.
Potrivit agenţiei spaţiale ruse, bucata desprinsă din satelitul rusesc a trecut la o distanţă de 23 de kilometri de ISS, obligându-i pe cei şase astronauţi de la bordul staţiei - trei ruşi, doi americani şi un olandez - să se refugieze în două capsule Soyuz.
Capsulele Soyuz, de fabricaţie rusească, sunt ataşate la ISS şi sunt folosite de astronauţii de pe staţie pentru a reveni pe Terra la finalul misiunilor lor spaţiale sau în situaţii de urgenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
"Ameninţarea a trecut", a declarat o sursă de la centrul de control al misiunilor spaţiale din Rusia, citat de agenţia de presă Interfax. "Cosmonauţii au revenit la bordul staţiei pentru a-şi continua misiunea", a adăugat aceeaşi sursă.
NASA a precizat, pe contul său de Twitter, că a fost pentru "a treia oară" când un echipaj ISS a trebuit să se refugieze în capsule Soyuz, din cauza trecerii unor deşeuri spaţiale prin apropierea staţiei spaţiale.
Un incident similar s-a produs în iunie 2011, când un alt deşeu spaţial a trecut mult mai aproape pe lângă ISS, la o distanţă de doar 250 de metri.
Milioane de deşeuri din metal, plastic şi sticlă plutesc pe orbită în jurul Terrei, fiind reziduri ale celor 4.600 de lansări spaţiale efectuate în ultimii 55 de ani.
Aceste deşeuri spaţiale sunt de obicei resturi desprinse din sateliţi vechi sau din etajele superioare ale rachetelor lansatoare, care s-au dezintegrat după ajungerea acestora în spaţiu.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe