Alertă timpurie de insuficienţă cardiacă. Primul pacient din Marea Britanie căruia i s-a montat un senzor de avertizare

  • Un pacient cu insuficienţă cardiacă a devenit primul pacient din Marea Britanie căruia i s-a montat un senzor de avertizare timpurie, de mărimea unui capac de pix, care emite o alertă în cazul în care starea sa se deteriorează.
  • Dispozitivul este implantat în timpul unei proceduri simple de 45 de minute, cu ajutorul unui cateter de mici dimensiuni.
Urmărește
12289 afișări
Imaginea articolului Alertă timpurie de insuficienţă cardiacă. Primul pacient din Marea Britanie căruia i s-a montat un senzor de avertizare

Alertă timpurie de insuficienţă cardiacă. Primul pacient din Marea Britanie căruia i s-a montat un senzor de avertizare

Cardiologii consultanţi Dr. Andrew Flett şi Dr. Peter Cowburn au fost pionierii procedurii de montare a sistemului FIRE1 în timpul testelor de la Spitalul Universitar Southampton (UHS), Hampshire.
 
„Procedura face parte dintr-un studiu internaţional de cercetare de ultimă oră care intenţionează să demonstreze că acest nou mod de monitorizare şi tratare a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă este sigur şi eficient", a declarat o purtătoare de cuvânt a UHS.
 
Tehnologia unică este un senzor de mărimea unui capac de stilou, care este conceput pentru a monitoriza cantitatea de lichid din organism, nivelurile ridicate pot oferi un indiciu al agravării insuficienţei cardiace, potrivit Independent.
 
„Dispozitivul este implantat în vena cavă inferioară (IVC) - cea mai mare venă a corpului - situată în abdomen, care transportă sângele lipsit de oxigen înapoi la inimă. Funcţionează prin măsurarea continuă a dimensiunii VCI, oferind un marker al cantităţii de lichid din organism. Nivelurile ridicate pot creşte riscul de dificultăţi de respiraţie şi o acumulare de lichid în plămâni, ceea ce poate duce la o internare de urgenţă în spital”.

Desfăşurarea procedurii

Dispozitivul este implantat în timpul unei proceduri simple de 45 de minute cu ajutorul unui mic cateter care este plasat într-o venă din partea superioară a piciorului. Acesta este colapsat la intrare, astfel încât să poată fi împins în sus în VCI, unde se extinde la dimensiunea sa maximă.
 
După operaţie, pacienţii primesc o centură de detecţie externă purtată pe abdomen timp de una sau două minute pe zi, care alimentează senzorul implantat cu ajutorul energiei de radiofrecvenţă.
 
Datele sunt trimise zilnic de la domiciliul pacientului către echipa de insuficienţă cardiacă de la UHS, cu scopul de a alerta echipa asupra semnelor de avertizare timpurie, astfel încât aceasta să poată interveni înainte ca starea pacientului să se înrăutăţească semnificativ.
 
Dr. Flett a declarat: „Acest nou dispozitiv inovator are potenţialul de a îmbunătăţi siguranţa pacienţilor şi rezultatele în gestionarea pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cronică şi suntem încântaţi să fim primul centru din Marea Britanie care va implanta acest dispozitiv în cadrul acestui studiu inovator”.
 
„Acum am implantat cu succes dispozitivul la un al doilea pacient şi deja se transmit date pe care aşteptăm cu nerăbdare să le primim, astfel încât să putem interveni mai devreme în încercarea de a reduce vizitele la spital şi de a menţine pacienţii sănătoşi mai mult timp. Insuficienţa cardiacă reprezintă o povară semnificativă pentru NHS şi, prin urmare, progresele de pionierat precum acesta ar putea contribui la reducerea acestei presiuni”.
 
Purtătoarea de cuvânt a universităţii a adăugat: „FIRE1 a finalizat cu succes prima fază a studiilor clinice şi acum îşi extinde studiul pentru a evalua fezabilitatea şi siguranţa implantării sistemului FIRE1 la pacienţii cu insuficienţă cardiacă”.
 
Ea a explicat că insuficienţa cardiacă apare atunci când inima nu poate pompa sângele în jurul corpului în mod eficient, ceea ce determină acumularea de lichid.
 
Ea a spus că UHS a admis 700 de pacienţi cu această afecţiune în fiecare an, estimându-se că 900.000 de persoane trăiesc cu insuficienţă cardiacă în Marea Britanie, ceea ce costă NHS 2 miliarde de lire sterline pe an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici