Alimentele de tip fast food conduc la depresie

Acizii graşi trans şi grăsimile saturate, conţinute de alimentele de tip fast food - cartofi prăjiţi, pizza, chipsuri etc.-, cresc riscul de declanşare a depresiei, potrivit unui studiu spaniol, publicat în SUA, care confirmă o serie de studii anterioare.

Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului Alimentele de tip fast food conduc la depresie

Alimentele de tip fast food conduc la depresie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorii studiului au constatat cu această ocazie că uleiul de măsline - bogat în acizi graşi mononesaturaţi (omega 9) şi folosit pe scară largă în bucătăria mediteraneană -, ca şi alte uleiuri vegetale şi carnea grasă de peşte conţin anumite grăsimi nesaturate care determină o scădere a riscului de declanşare a maladiilor mintale.

La acest studiu au participat peste 12.000 de voluntari, ale căror regimuri alimentare şi stiluri de viaţă au fost atent monitorizate timp de şase ani.

La începutul studiului, niciunul dintre voluntari nu suferea de depresie. La sfârşitul studiului, 657 dintre ei au prezentat simptome depresive.

Cercetătorii spanioli au constatat că voluntarii care au consumat acizi graşi trans şi grăsimi saturate prezintă un risc de depresie cu 48% mai mare în comparaţie cu voluntarii care nu consumau alimente ce conţin acele tipuri de grăsimi.

"Cu cât era mai mare cantitatea de grăsimi trans asimilate, cu atât efectele asupra sănătăţii mintale erau mai severe", a declarat medicul Almudena Sanchez-Villegas, profesor la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria din Spania, principalul autor al studiului.

Cercetătoarea spaniolă a ţinut să precizeze că studiul ei a fost realizat pe un grup de populaţie care consumă cantităţi relativ scăzute de acizi graşi trans, ce reprezentă în medie doar 0,4% din totalul caloric al alimentelor ingerate. Acest procent ajunge însă la 2,5% în ţări precum Statele Unite ale Americii.

"Cu toate acestea, am constatat o creştere cu aproape 50% a riscului de depresie la acele persoane", a declarat Sanchez-Villegas. "Am descoperit că acizii graşi nesaturaţi în general şi uleiul de măsline în special contribuie la scăderea riscului de declanşare a depresiei", a adăugat cercetătoarea spaniolă.

Rezultatele acestui studiu par să confirme ipoteza potrivit căreia locuitorii ţărilor din Europa de Nord suferă mult mai frecvent de depresie decât cei din sud, unde regimul mediteranean este dominant. Luminozitatea mai slabă din nordul Europei reprezintă şi ea un factor ce contribuie la instalarea depresiei.

Un alt studiu, publicat în American Journal of Psychiatry în ianuarie 2010, care a analizat sănătatea mintală şi regimul alimentar urmat de 1.046 de femei, atent monitorizate timp de peste 10 ani, a reliefat faptul că acele voluntare care urmau un regim de tip occidental - bogat în hamburgeri, pâine albă, pizza, chipsuri şi alimente bogate în zahăr - prezentau un risc de depresie mai mare cu 50%.

Cercetătorii spanioli au precizat că incidenţa depresiei a crescut în ultimii ani pe mapamond, această maladie afectând în zilele noastre peste 150 de milioane de persoane.

Studiul spaniol a fost publicat în revista ştiinţifică americană PLoS One, editată de Public Library of Science.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici