Alimentele nesănătoase modifică creierul şi comportamentul, arată un studiu nou

Publicat: 21 07. 2024, 20:20
Actualizat: 21 07. 2024, 20:22

Cercetătorii au descoperit că dietele bogate în calorii, zaharuri şi grăsimi modifică funcţiile creierului şi influenţează comportamentele de căutare a alimentelor, mai ales la şoarecii predispuşi la obezitate, conform psypost.org.

Studiul, publicat în revista Neuropharmacology, a folosit şobolani crescuţi selectiv pentru a fi predispuşi sau rezistenţi la obezitate.

Animalele au fost împărţite în trei grupuri: unele hrănite cu mâncare standard, altele cu acces la junk food, iar al treilea grup a primit junk food urmat de o perioadă de privare.

Dieta nesănătoasă a inclus un amestec de chipsuri, fursecuri, Nesquik şi unt de arahide, imitând o dietă umană bogată în calorii şi grăsimi.

Cercetătorii au efectuat experimente comportamentale şi studii electrofiziologice pentru a evalua motivaţia şobolanilor de a căuta hrană şi modificările la nivelul creierului.
Rezultatele au arătat că şobolanii predispuşi la obezitate, după o perioadă de privare de junk food, au prezentat o motivaţie crescută de a căuta alimente.

În contrast, şobolanii rezistenţi la obezitate nu au manifestat schimbări semnificative în comportamentul de căutare a hranei.

Studiile asupra creierului au relevat modificări în transmisia neuronală în nucleul accumbens, o regiune cheie implicată în sistemul de recompensă, la şobolanii predispuşi la obezitate.

Aceste modificări au fost specifice conexiunilor dintre cortexul prefrontal medial şi nucleul accumbens.

Constatările sugerează că o istorie de consum de junk-food şi privarea ulterioară pot duce la modificări neuronale şi comportamentale semnificative, în special la persoanele predispuse la obezitate.