Alimentele prăjite pot avea un impact negativ asupra sănătăţii mintale - studiu

O echipă de cercetare din Hangzhou, China, a descoperit că un consum frecvent de alimente prăjite, în special cartofi prăjiţi, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate şi cu 7% mai mare de depresie decât în cazul persoanelor care nu consumă alimente prăjite.

Urmărește
280 afișări
Imaginea articolului Alimentele prăjite pot avea un impact negativ asupra sănătăţii mintale - studiu

Alimentele prăjite pot avea un impact negativ asupra sănătăţii mintale - studiu

Legătura a fost mai pronunţată în rândul bărbaţilor tineri şi al consumatorilor mai tineri.
 
Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuţi pentru obezitate, hipertensiune arterială şi alte efecte asupra sănătăţii. Aceste rezultate "deschid o cale în ceea ce priveşte semnificaţia reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală", potrivit articolului publicat luni în revista PNAS.
 
Cu toate acestea, experţii care studiază nutriţia au declarat că rezultatele sunt preliminare şi că nu este neapărat clar dacă alimentele prăjite au condus la probleme de sănătate mintală sau dacă persoanele care se confruntă cu simptome de depresie sau anxietate s-au orientat către alimentele prăjite, scrie CNN
 
Studiul a evaluat 140.728 de persoane timp de 11,3 ani. După ce au fost excluşi participanţii diagnosticaţi cu depresie în primii doi ani, au fost descoperite în total 8.294 de cazuri de anxietate şi 12.735 de cazuri de depresie la cei care au consumat alimente prăjite, în timp ce s-a constatat că, în mod specific, cartofii prăjiţi au avut o creştere de 2% a riscului de depresie faţă de carnea albă prăjită.
 
De asemenea, studiul a constatat că participanţii care consumau mai mult de o porţie de alimente prăjite în mod regulat erau mai probabil să fie bărbaţi tineri.
 
"Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce pretinde: că un consum mai mare de alimente prăjite creşte riscul de anxietate/depresie", a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viaţă, care nu a fost implicat în studiu.
 
"Cu toate acestea, calea cauzală ar putea la fel de uşor să meargă în direcţia opusă: persoanele cu anxietate/depresie se îndreaptă spre "mâncarea de confort" cu o frecvenţă din ce în ce mai mare pentru a obţine o aparentă uşurare", a adăugat Katz, fondator al organizaţiei non-profit True Health Initiative, o coaliţie globală de experţi dedicată medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viaţă.
 
Cei cu simptome subiacente de anxietate şi depresie ar putea apela la ”alimente de confort” ca modalitate de automedicaţie, a spus el.
 
Alimentele nesănătoase şi nutriţia deficitară pot scădea starea de spirit şi pot progresa o afecţiune mentală, după cum s-a constatat într-un studiu anterior citat în cadrul acestui nou studiu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici