- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (23.07.2011, 07:45)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
Alzheimer: studiile indică existenţa unei legături cu traumatismele cerebrale
Leziunile cerebrale traumatice cresc riscul de tulburări cognitive şi declanşare a demenţei, potrivit concluziilor a două studii americane, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei Internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC).
Urmărește
1126 afișări
Alzheimer: studiile indică existenţa unei legături cu traumatismele cerebrale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Legătura dintre un traumatism cranian şi riscul de demenţă rămâne învăluită în mister, anumite studii sugerând că riscul este ridicat, altele spunând că nu au descoperit nicio legătură între cei doi factori.
Echipa coordonată de profesorul Kristine Yaffe de la Universitatea California din San Francisco a analizat dosarele medicale a 281.540 de veterani americani în vârstă de cel puţin 55 de ani, pentru care demenţa nu era diagnosticată la începutul studiului.
Yaffe a arătat că riscul de apariţie a demenţei pe durata studiului (7 ani) era de peste două ori mai mari la veteranii prezentând o leziune cerebrală (15,3% comparativ cu 6,85 la soldaţii care nu prezentau leziuni cerebrale).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
UE plănuieşte interzicerea „chimicalelor veşnice” în produse de consum
-
Donald Trump revine la Casa Albă: inaugurarea care va promite un mandat plin de provocări şi speranţe
-
Românii din Diaspora se pot înscrie să voteze la o secţie din străinătate sau prin corespondenţă
"Datele ne fac să credem că traumatismul cranio-encefalic (TCE) la veteranii în vârstă ar putea să îi predispună la apariţia unei demenţe simptomatice. Această afecţiune trezeşte îngrijorări în ceea ce priveşte posibilele consecinţe pe termen lung în cazul unor TCE produse la veterani mai tineri", a explicat Yaffe.
Pentru oamenii de ştiinţă, această chestiune este importantă, deoarece TCE este o afecţiune foarte curentă, ce apare mai ales în urma căderilor sau accidentelor de circulaţie.
"TCE este considerată, totodată, ca fiind rana tipică a conflictelor din Irak şi din Afganistan, unde afectează 22% dintre victime şi 59% dintre rănile asociate exploziilor", a explicat coordonatoarea studiului.
Mai multe mecanisme ar putea explica creşterea acestui risc - Potrivit oamenilor de ştiinţă, se formează astfel plăci amiloide asemănătoare celor prezente în creierele unor persoane suferind de maladia Alzheimer, în cazul a până la 30% dintre pacienţii atinşi de TCE care nu supravieţuiesc rănilor, indiferent de vârsta avută.
Fotbalul american şi tulburările cognitive - Un alt studiu a fost coordonat de profesorul Christopher Randolph de la Loyola University Medical Center din Chicago, realizat pe foştii jucători de fotbal american.
Astfel, 5413 membri retraşi din National Football Leagie Players' Association au răspuns în 2008 unui sondaj care viza în special problemele de memorie (inclusiv un chestionar de depistare a maladiei Alzheimer, denumit AD8).
Puţin peste 35% dintre respondenţi, având o vârstă medie de 61 de ani, prezentau un scor AD8 ce lăsa să se întrevadă riscul de a suferi de demenţă. Cu titlu de comparaţie, potrivit raportului din 2011 al Asociaţiei Alzheimer, 13% dintre americanii în vârstă de cel puţin 65 de ani sunt afectaţi de maladia Alzheimer.
Cercetătorii au folosit date ale sondajului pentru a-i identifica pe foştii jucători de fotbal american suferind de tulburări cognitive uşoare (tulburări de memorie, de limbaj etc.). Ei au descoperit că foştii atleţi erau afectaţi mai mult, în comparaţie cu indivizii ce prezentau aceleaşi caracteristici sociodemografice, însă care nu aveau în spate un trecut de sportiv profesionist.
Aceste rezultate, considerate de savanţi ca fiind preliminare, întăresc ipoteza potrivit căreia traumatismele craniene repetate, timp de mai mulţi ani, în timpul practicării fotbalului american, pot antrena o apariţie timpurie a maladiilor neurodegenerative asociate vârstei, cum este cazul maladiei Alzheimer.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump depune jurământul pentru a deveni al 47-lea Președinte al SUA. Cum va decurge întreaga ceremonie de învestire
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Hurkle-durkling” este ultima tendință în materie de travelling care a devenit virală pe TikTok. Ce alte trend-uri de călătorit sunt practicate
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe