America a fost cucerită în urmă cu cel puţin 15.500 de ani, cu 2.000 de ani mai devreme decât se credea

Descoperirea în statul american Texas a unui sit arheologic ce conţine mii de vestigii datând din urmă cu 15.500 de ani devansează cu peste 2.000 de ani data sosirii primilor ocupanţi ai Americii, repunând sub semnul întrebării teoriile actuale despre colonizarea acestui continent.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului America a fost cucerită în urmă cu cel puţin 15.500 de ani, cu 2.000 de ani mai devreme decât se credea

America a fost cucerită în urmă cu cel puţin 15.500 de ani, cu 2.000 de ani mai devreme decât se credea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit teoriilor actuale, primii americani au aparţinut populaţiilor din cultura Clovis, ale cărei vestigii au fost descoperite în mai multe situri arheologice începând din anul 1932.

Oamenii din această cultură - caracterizată printr-o tehnică specială de şlefuire cu două tăişuri a uneltelor din silex - ar fi venit din Asia în urmă cu 13.500 de ani, prin strâmtoarea Bering, în timpul perioadelor glaciare. Ei s-ar fi răspândit apoi pe întregul continent ajungând până în sudul Americii de Sud.

Însă, noul sit arheologic texan, denumit "Debra L. Friedkin" şi amplasat la o distanţă de 60 de kilometri de oraşul Austin, evidenţiază un număr de vestigii fără precedent referitoare la o cucerire a continentului american anterioară celei realizate de populaţiile din cultura Clovis.

Astfel, sunt repuse sub semnul întrebării teoriile actuale despre primele populaţii americane, a declarat Michael Waters, directorul Centrului de studii despre primii americani din cadrul Universităţii Texas şi principal autor al unui studiu legat de această descoperire, publicat în revista Science.

"Această descoperire ne obligă să reformulăm teoriile despre începutul colonizării Americii. Fără niciun dubiu, aceste unelte şi arme au fost confecţionate de către oameni şi sunt vechi de aproximativ 15.500 de ani, ceea ce face ca ele să devină cele mai vechi vestigii descoperite până în prezent în America de Nord", a declarat el.

Michael Waters a subliniat în cadrul unei teleconferinţe faptul că teorira despre ocuparea continentului american de către populaţiile din cultura Clovis prezintă câteva lacune importante.

Astfel, nu există nicio urmă despre "tehnologia" tăierii uneltelor din silex de către populaţiile Clovis în nord-estul Asiei de unde ar fi venit aceşti colonizatori.

În plus, vârfurile de sâgeţi din silex descoperite în Alaska şi care preced cu 1.000 de ani sosirea triburilor Clovis, sunt şlefuite într-un mod diferit.

Totodată, şase situri datând din aceeaşi perioadă cu populaţiile din "cultura Clovis" ce au fost descoperite în America de Sud nu conţin niciun vestigiu ce ar putea fi asimilat cu această "cultură".

"Aceste fapte ne duc la concluzia că populaţiile Clovis nu au fost primii americani şi alţi oameni au ajuns înaintea lor în America", a adăugat Michael Waters.

În plus, arheologii, care căutau de mulţi ani indicii despre situri anterioare celor din cultura Clovis în America de Nord, America Centrală şi America de Sud, au descoperit mai multe astfel de situri care sunt "credibile".

Acelaşi specialist menţionează două situri din statul Wisconsin care datează din urmă cu 14.800 de ani: peşterile din Paisley din statul Oregon (14.100 de ani) şi situl Monte Verde din sudul Americii de Sud (14.500 de ani).

Datarea vestigiilor umane din situl "Debra L. Friedkin" a fost realizată cu ajutorul tehnicii prin luminescenţă care calculează momentul în care sedimentele ce acoperă acele vestigii au fost expuse la lumină pentru ultima oară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici