- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (05.05.2024, 21:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amiba mâncătoare de creier, atenţie la spălăturile nazale. Este mortală în 95% din cazuri
- Naegleria fowleri, cunoscută şi sub numele de „amiba mâncătoare de creier", poate ataca organismul chiar şi prin spălături nazale cu apă nepotrivită.
- Această infecţie rară, dar extrem de gravă, provoacă meningoencefalită amibiană primară (PAM), o afecţiune cu o rată de mortalitate de peste 95%.
Urmărește
55924 afișări
Amiba mâncătoare de creier, atenţie la spălăturile nazale. Este mortală în 95% din cazuri
După studiile americane, confirmarea vine şi de la un studiu italian: amiba mâncătoare de creier poate ataca organismul chiar şi prin spălături nazale. Riscul, mai ales pentru copiii mici, poate fi chiar fatal. Societatea Italiană de Alergologie şi Imunologie Pediatrică recomandă folosirea doar de apă fiertă sau tratată pentru spălături nazale pentru copii şi adulţi.
Noul studiu a fost realizat de Universitatea „Luigi Vanvitelli” din Napoli, menţionează Il messaggero.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
„Acest microorganism pătrunde în corpul uman prin nări, de obicei în timpul unor activităţi care presupun scufundarea capului în apă contaminată sau spălări nazale cu apă de la robinet, şi migrează spre creier, provocând leziuni grave. Odată intrată în organism prin cavităţile nazale, amiba accesează creierul prin intermediul nervului olfactiv”, spun specialiştii italieni.
Simptomele sunt similare cu cele ale altor infecţii cerebrale, se dezvoltă rapid şi includ dureri de cap severe, febră, greaţă şi, în multe cazuri, progresează rapid spre comă şi moarte.
Cazurile sunt rare, dar sunt aproape întotdeauna fatale: rata de mortalitate depăşeşte 95%, subliniază Cristiana Indolfi, secretar Siaip, alergolog pediatru la Universitatea din Napoli.
„Boala progresează rapid, ducând la comă şi la deces în câteva zile de la apariţia simptomelor, ceea ce face ca prevenirea şi intervenţia medicală imediată să fie esenţiale”.
Spălăturile nazale reprezintă un factor de risc pentru această boală, mai ales în cazul copiilor mici. Cercetările subliniază importanţa luării unor măsuri preventive, cum ar fi utilizarea apei sterilizate, fierte sau filtrate pentru spălăturile nazale.
Studiile epidemiologice raportează cazuri de Pam în peste 20 de ţări, cu o incidenţă mai mare în regiunile calde, cum ar fi sudul Statelor Unite.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe