Analiza ADN-ului lui Abraham Lincoln ar putea elucida misterul morţii sale

Conducerea unui muzeu american doreşte să analizeze ADN-ul lui Abraham Lincoln, asasinat în 1865, în speranţa că misterul ce planează asupra numeroaselor maladii ce i-au fost atribuite preşedintelui Statelor Unite va fi elucidat.

Urmărește
504 afișări
Imaginea articolului Analiza ADN-ului lui Abraham Lincoln ar putea elucida misterul morţii sale

Analiza ADN-ului lui Abraham Lincoln ar putea elucida misterul morţii sale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suferea oare de o maladie incurabilă? Urma să moară oricum? Mulţi oameni îşi pun întrebări despre starea lui de sănătate şi despre impactul pe care aceste boli au putut să îl aibă asupra felului său de a gândi şi de a se comporta", a declarat Andy Waskie, istoric şi vicepreşedinte al Muzeului Grand Army of the Republic (GAR) din Philadelphia.

Acest muzeu mic, ale cărui colecţii vizează în principal Războiul de Secesiune, se află în posesia unei bucăţi din faţa de pernă pătată cu sângele celebrului preşedinte în seara asasinării sale, în teatrul Ford din Washington, în 1865.

Andy Waskie doreşte să facă o analiză genetică a acestei ţesături, după ce s-a consultat cu diverşi experţi şi istorici.

"Consiliul de administraţie a hotărât în unanimitate să înceapă o anchetă pornind de la datele ştiinţifice ale probelor de sânge pe care le deţinem, putând să se ajungă la o analiză genetică", a declarat Andy Waskie.

După ce au primit avizul oamenilor de ştiinţă, responsabilii muzeului speră să descifreze misterul care a plutit asupra numeroaselor boli atribuite preşedintelui Lincoln, de la a cărui naştere se împlinesc 200 de ani.

Abraham Lincoln, preşedintele care a abolit sclavia, "pare să fie centrul de interes al multor specialişti care vor să ştie mai multe despre starea lui de sănătate. El a exercitat întotdeauna o mare fascinaţie asupra oamenilor", a adăugat Andy Waskie.

Mai multe ipoteze ale oamenilor de ştiinţă susţin că fostul preşedinte american, împuşcat mortal în cap la vârsta de 56 de ani, suferea de cancer.

John Sotos, un alt cercetător, a afirmat că Lincoln suferea de maladia Marfan, o afecţiune ereditară a ţesutului conjunctiv, caracterizată prin membre lungi, buze groase, cataractă precoce sau chiar glaucom, probleme cardiace şi deces prematur.

Lincoln avea o înălţime de 1,93 metri, iar trei dintre cei patru fii ai săi au murit la vârste fragede.

O analiză genetică ar putea răspunde teoriilor formulate de alţi istorici în privinţa unor aspecte diverse, de la paternitatea preşedintelui până la depresia cronică de care suferea.

În 1991, oamenii de ştiinţă au încercat, fără să reuşească, din cauza reticenţelor autorităţilor de atunci, să analizeze mostrele de sânge şi fragmentele de craniu care au aparţinut lui Lincoln, conservate la The National Museum of Health and Medicine din Washington.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici