Analizele de sânge regulate la pacienţii cu cancer de prostată ar putea mări rata de supravieţuire - Studiu

  • Testele de sânge ar putea detecta dacă pacientul este rezistent la un medicament utilizat în mod obişnuit.
  • Acest lucru ar putea permite trecerea pacientului la alte medicamente pentru tratarea cancerului.
  • Oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 56 de pacienţi cu cancer de prostată avansat.
Urmărește
2026 afișări
Imaginea articolului Analizele de sânge regulate la pacienţii cu cancer de prostată ar putea mări rata de supravieţuire - Studiu

Analizele de sânge regulate la pacienţii cu cancer de prostată ar putea mări rata de supravieţuire - Studiu

Analizele de sânge regulate pentru pacienţii cu cancer de prostată ar putea îmbunătăţi semnificativ şansele de supravieţuire pe termen lung ale acestora, sugerează un nou studiu.

Efectuarea de analize de sânge înainte şi în timpul chimioterapiei ar putea ajuta medicii să detecteze dacă pacientul este sau nu rezistent la anumite medicamente pe care le pot schimba. Acest lucru le-ar putea permite să treacă pacientul la alte medicamente pentru tratarea cancerului, fără a fi nevoie de biopsii dureroase, potrivit Dailymail.
 
Bărbaţii cu cancer de prostată care a început să se răspândească în alte părţi ale corpului sunt adesea trataţi cu docetaxel, o chimioterapie care poate îmbunătăţi semnificativ supravieţuirea.
 
În cadrul noului studiu, cercetătorii de la Barts Cancer Institute din cadrul Queen Mary University of London au analizat markerii cancerului din sânge, cunoscuţi sub numele de celule tumorale circulante (CTC).

Rolul CTC-urilor în tratamentul cancerului de prostată

CTC-urile sunt celule canceroase care au intrat în fluxul sanguin fie de la locul iniţial al cancerului, fie de la tumorile din jurul corpului unde cancerul s-a răspândit.
 
Oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 56 de pacienţi cu cancer de prostată în stadiu avansat, care erau trataţi la Spitalul St Bartholomew din Londra.
 
Probele au fost prelevate pe o perioadă de şase până la opt luni şi au acoperit perioada de timp înainte ca pacienţii să înceapă tratamentul cu docetaxel, după prima doză de chimioterapie, înainte de a cincea doză şi după ce au terminat toate dozele.
 
În mod specific, au căutat modele în datele de la bărbaţii care au răspuns la tratament şi cei care nu au răspuns, şi al căror cancer a avansat în continuare.
 
Rezultatele au arătat că în rândul bărbaţilor care au avut mai mult de şase CTC detectate la 7,5 ml de sânge înainte de a doua doză de chimioterapie, era mai probabil ca boala lor să recidiveze sau să progreseze în termen de trei luni şi era mai probabil ca aceştia să moară în termen de 18 luni.
 
Pe de altă parte, bărbaţii care au avut mai puţin de şase CTC-uri la 7,5 ml de sânge aveau şanse să supravieţuiască timp de 17 luni fără ca boala lor să progreseze şi aveau o durată de supravieţuire generală de trei ani.
 
Un număr ridicat de CTC-uri spre sfârşitul tratamentului a indicat, de asemenea, că bărbaţii aveau mai multe şanse de a vedea o răspândire rapidă a cancerului şi un deces mai devreme.
 
Caitlin Davies, care a condus studiul, a declarat: „Folosind aceste tipare, le putem aplica la viitorii pacienţi cu scopul de a prezice dacă vor răspunde la terapie şi de a decide în mod preventiv asupra celui mai bun curs de acţiune care va avea beneficii maxime. De exemplu, o creştere a numărului de CTC poate indica o lipsă de răspuns la tratament. Mai mult, prin monitorizarea apariţiei unor CTC potenţial rezistente la medicamente, putem schimba tacticile de tratament din timp şi într-o manieră personalizată şi în timp util pentru pacient”.

Testarea CTC-urilor în probe de sânge, cunoscută şi sub numele de biopsie lichidă, este nedureroasă şi uşor de repetat, cu rezultate în două-trei zile.

Oamenii de ştiinţă analizează acum modul în care un studiu clinic pe pacienţi i-ar putea ajuta să valideze rezultatele lor, care au fost prezentate la festivalul Institutului Naţional de Cercetare a Cancerului.

Hashim Ahmed, preşedinte al grupului de prostată din cadrul NCRI şi profesor de urologie la Imperial College London, a declarat: „Aceste rezultate sunt promiţătoare şi au potenţialul de a schimba practica clinică, dacă vor fi confirmate de cercetări suplimentare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici