- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- VALENCIA, (18.02.2009, 11:31)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anchete criminale: anumiţi detergenţi elimină urmele de sânge
Noii detergenţi pe bază de oxigen activ elimină orice urmă de sânge, fapt care constituie o problemă "serioasă" pentru experţii criminalişti, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Valencia (Spania).
Urmărește
296 afișări
Anchete criminale: anumiţi detergenţi elimină urmele de sânge (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul a apărut în jurnalul german Naturwissenschaften.
Pentru a elimina probele, cel mai adesea, criminalii curăţă locul asasinatului şi hainele pe care le poartă.
Până în prezent, criminaliştii identificau urmele de sânge uman cu ajutorul unor produse precum luminolul, fenolftaleina sau printr-un test de depistare a hemoglobinei umane. Însă noii detergenţi şi dezinfectanţi fac ca această sarcină să fie din ce în ce mai dificilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
"Imposibilitatea de a localiza urmele se traduce prin pierderea unor dovezi foarte importante precum profilul ADN-ului al urmelor de sânge", a declarat Ana Castelló, medic legist şi unul dintre autorii acestui studiu, care lucrează la platforma ştiinţifică SINC (www.plataformasinc.es).
Cercetătorii au pus picături de sânge pe diverse tipuri de ţesături (bumbac alb, denim etc.) şi le-au lăsat să se usuce o perioadă cuprinsă între 1 şi 40 de zile. Ulterior au şters petele de sânge cu un detergent pe bază de oxigen activ.
"Indiferent de tipul de material şi de timpul de uscare, de fiecare dată cele trei teste au eşuat în a detecta prezenţa sângelui", spun cercetătorii.
În mod normal, la locul crimei se utilizează testul orientării fenolftaleinei, care emite o lumină roz în cazul detectării de sânge sau alte substanţe, apoi testul luminolului, care face ca urmele de sânge să strălucească în întuneric şi, apoi, testul detectării hemoglobinei umane, pentru a confirma prezenţa sângelui uman.
Totuşi, cercetătorii au constatat că sângele nu dispare complet, pentru că rămân pete brune. Ei lucrează în prezent la punerea la punct a noi metode pentru a rezolva această problemă.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe