- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- VALENCIA, (18.02.2009, 11:31)
Anchete criminale: anumiţi detergenţi elimină urmele de sânge
Noii detergenţi pe bază de oxigen activ elimină orice urmă de sânge, fapt care constituie o problemă "serioasă" pentru experţii criminalişti, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Valencia (Spania).
Urmărește
299 afișări
Anchete criminale: anumiţi detergenţi elimină urmele de sânge (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul a apărut în jurnalul german Naturwissenschaften.
Pentru a elimina probele, cel mai adesea, criminalii curăţă locul asasinatului şi hainele pe care le poartă.
Până în prezent, criminaliştii identificau urmele de sânge uman cu ajutorul unor produse precum luminolul, fenolftaleina sau printr-un test de depistare a hemoglobinei umane. Însă noii detergenţi şi dezinfectanţi fac ca această sarcină să fie din ce în ce mai dificilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
"Imposibilitatea de a localiza urmele se traduce prin pierderea unor dovezi foarte importante precum profilul ADN-ului al urmelor de sânge", a declarat Ana Castelló, medic legist şi unul dintre autorii acestui studiu, care lucrează la platforma ştiinţifică SINC (www.plataformasinc.es).
Cercetătorii au pus picături de sânge pe diverse tipuri de ţesături (bumbac alb, denim etc.) şi le-au lăsat să se usuce o perioadă cuprinsă între 1 şi 40 de zile. Ulterior au şters petele de sânge cu un detergent pe bază de oxigen activ.
"Indiferent de tipul de material şi de timpul de uscare, de fiecare dată cele trei teste au eşuat în a detecta prezenţa sângelui", spun cercetătorii.
În mod normal, la locul crimei se utilizează testul orientării fenolftaleinei, care emite o lumină roz în cazul detectării de sânge sau alte substanţe, apoi testul luminolului, care face ca urmele de sânge să strălucească în întuneric şi, apoi, testul detectării hemoglobinei umane, pentru a confirma prezenţa sângelui uman.
Totuşi, cercetătorii au constatat că sângele nu dispare complet, pentru că rămân pete brune. Ei lucrează în prezent la punerea la punct a noi metode pentru a rezolva această problemă.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe