Angina pectorală: definiţie, simptome, tipologie, tratament

Medicii francezi au alcătuit recent un ghid medical pe înţelesul tuturor, explicând în termeni uzuali definiţia, simptomele, tipologia şi tratamentul anginei pectorale, o maladie cardiacă ce afectează milioane de persoane pe mapamond, informează linternaute.com.

Urmărește
81918 afișări
Imaginea articolului Angina pectorală: definiţie, simptome, tipologie, tratament

Angina pectorală: definiţie, simptome, tipologie, tratament (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Definiţie: Angina pectorală este o afecţiune localizată la nivelul toracelui, cauzată de un debit sangvin insuficient în arterele coronariene - arterele care hrănesc inima cu sânge.

Simptome: Această durere de la nivelul toracelui are câteva caracteristici bine precizate.

Durerea este localizată în general la nivelul toracelui, între cele două mameloane, în spatele sternului.

Se manifestă printr-o durere violentă şi temporară, putând ceda, de exemplu, odată cu încetarea efortului fizic sau prin administrarea unor nitraţi. Pacientul nu semnalează aria în care apare durerea doar cu un deget, ci foloseşte întreaga palmă, pentru a indica zona dureroasă.

Senzaţia de durere este resimţită ca şi cum pieptul ar fi cuprins într-o menghină. Alte persoane descriu această senzaţie ca pe o arsură, ca pe o ruptură internă sau ca o crampă care creşte şi apoi scade în intensitate.

Durerea urcă adeseori până la nivelul maxilarului, gâtului şi iradiază adeseori la nivelul umărului stâng, a braţului stâng, iar uneori până la nivelul palmei sau al ambelor braţe. Uneori, durerea resimţită poate ajunge până în zona spatelui.

Tipologie:

Durerea poate să apară în timp ce persoana depune un efort fizic (urcă pe scări sau urcă o pantă, merge în frig sau contra vântului, practică un sport, etc). Este cazul anginei de efort, un caz tipic şi cel mai frecvent întâlnit. Încetarea efortului fizic produce o întrerupere a durerii.

Durerea poate fi stabilă - durerile sunt puţin frecvente şi apar doar în cazul depunerii de efort substanţial. Caracteristic este faptul că durerea se declanşează doar atunci când persoana depune un efort de aceeaşi intensitate (de exemplu, durerea apare sistematic doar după 30 de minute de mers pe jos). Acesta este elementul care defineşte stabilitatea.

Durerea poate fi instabilă şi invers proporţională cu efortul despus - în acest caz, durerile apar atunci când persoana depune un efort de mică intensitate şi încetează destul de greu chiar şi după administratea de nitraţi. Dacă durerea se produce în stare de repaus, situaţia este gravă. Evoluţia către infarct este foarte frecventă dacă nu se intervine pe cale medicală.

Durerea de tipul Prinzmetal este o formă particulară şi foarte rară de angină pectorală, ce apare doar la anumite ore, cu regularitate, în general când pacientul este în stare de repaus, dimineaţa, fiind însoţită de o pierdere a cunoştinţei. Tulburările ritmului cardiac pe care acest tip de angină pot fi importante şi într-o treime din cazuri, boala evoluează către infarct.

Tratament:

Tratamentul constă în administrarea de inhibitori calcici, derivaţi nitraţi şi agenţi beta-blocanţi. Sângele este fluidizat prin administrarea zilnică de doze mici de aspirină şi se evită îngroşarea pereţilor sangvini prin administrarea de hipolipemianţi. Dacă angina este instabilă, internarea pacientului se impune de la sine, medicii urmând să efectueze o coronografiere, urmată de implantarea unui stent, sau o angioplastie şi un pontaj coronarian.

Cel mai bun tratament rămâne însă adoptarea unor măsuri de prevenţie prin limitarea factorilor de risc - hipertensiune, excesul de colesterol, fumat, diabet zaharat şi obezitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici