- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (07.01.2010, 18:33)
Animalele au ieşit din ocean pe uscat în urmă cu circa 400 de milioane de ani
Primele vertebrate cu patru picioare, aparţinând ordinului tetrapodelor, au apărut în urmă cu 397 de milioane de ani, potrivit unui studiu realizat pe câteva fosile descoperite în Polonia, care a bulversat teoriile despre trecerea vieţuitoarelor de la viaţa acvatică la cea terestră.
Urmărește
412 afișări
Animalele au părăsit oceanele în favoarea uscatului în urmă cu circa 400 de milioane de ani
Aceste fosile descoperite în sedimentele marine datnd din Devonianul mijlociul (397 - 385 de milioane de ani în urmă) devansează cu 18 milioane de ani cele mai vechi tetrapode descoperite până în prezent, potrivit lucrărilor efectuate de Grzegorz Niedzwiedzki, de la Universitatea din Varşovia, şi Per Ahlberg, de la Universitatea Uppsala din Suedia, al căror studiu a fost publicat în revista Nature.
Aceste exemplare de tetrapode sunt, totodată, mai vechi cu 10 milioane de ani decât cele mai vechi fosile cunoscute de elpistostegalian, o familie de peşti cu capete semănând cu cele ale tetrapodelor, dar care erau înzestraţi cu două perechi de înotătoare (pectorale şi pelviene).
"Credeam că a existat o tranziţie de la elpistostegaliani la tetrapode, ca în cazul trecerii de la dinozauri la păsări, prin mici modificări morfologice extrem de subtile", a declarat paleontologul Philippe Janvier, de la Musée National d'Histoire Naturelle din Paris.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza. Trump: „Ostaticii vor fi eliberați rapid”
-
Israel şi Hamas au ajuns la un acord privind încetarea focului în Fâşia Gaza
-
România respinge ameninţările Moscovei: „Sunt aceleaşi teme agresive de propagandă"
-
Hamas şi Jihadul Islamic palestinian au ajuns la un acord privind încetarea focului în Gaza
În lumina acestei descoperiri recente, se pare că cele două clase de vertebrate provin dintr-un strămoş comun, iar oamenii de ştiinţă îşi pun în prezent întrebarea cum arată acesta.
"Se pare că el nu semăna nici cu una, nici cu cealaltă clasă de vertebrate", a declarat Philippe Janvier, care consideră că tetrapodele şi elpistostegalianii provin dintr-o specie de peşti şi mai veche - Osteolepis.
De altfel, contrar teoriei care a avut câştig de cauză până la această descoperire, primele tetrapode nu ar fi trăit în lacurile cu apă dulce şi nici în deltele marilor fluvii, ci în mici bălţi marine ce secau în timpul refluxului sau în lagunele despărţite de mare prin recife de corali.
"Mediul fluvial din Devonianul mijlociu nu ar fi putut să ofere, probabil, (tetrapodelor, n.r.) surse de hrană suficient de abundente şi uşor de capturat", au declarat autorii studiului.
Vechea teorie se baza pe faptul că tetrapodele şi-ar fi căutat prada mai întâi în apele puţin adânci, înainte de a fi capabile să se aventureze pe uscat pentru a o captura, însă această ipoteză nu concorda prea bine cu evoluţia lor morfologică şi nici cu cea a dentiţiei lor.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce drame ascunde familia Eminescu? Mulți dintre cei 11 copii ai Ralucăi și ai lui Gheorghe Eminovici au avut un destin tragic
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cel mai nou cuplu din showbiz! Cu cine s-a combinat Dani Boy, după despărțirea de ispita Mădălina Maricuț
CANCAN.RO
Neti Sandu dezvăluie zodia care își va schimba locul de muncă în 2025: „Jupiter se va muta în casa banilor”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1057. Zelenski: Armata Ucrainei numără 880.000 de soldaţi împotriva a 600.000 de trupe ruse / ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina / Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în Polonia
-
astăzi, 20:10
Preşedintele PNL explică de ce nu şi-a asumat o candidatură la alegerile prezidenţiale