Anomaliile unei gene permit predicţiile medicale în cazul leucemiei infantile

Anomaliile unei gene permit prezicerea riscurile de reapariţie a bolii la copiii afectaţi de cea mai comună formă de leucemie, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în New England Journal of Medicine.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului Anomaliile unei gene permit predicţiile medicale în cazul leucemiei infantile

Anomaliile unei gene permit predicţiile medicale în cazul leucemiei infantile

Rezultatele studiului vor fi utilizate în diagnosticurile viitoare, pentru evaluarea eşecului tratamentelor împotriva leucemiei, au anunţat cercetătorii, care au anunţat, concomitent, că sunt necesare studii ulterioare pentru a determina modul în care variaţiile genei IKAROS declaşează reapariţia leucemiei acute limfoblastice, cea mai comună formă de cancer al sângelui, care afectează în fiecare an unul din fiecare 29.000 de copii.

O testare moleculară pentru identificarea acestui factor genetic, efectuată asupra tuturor pacienţilor atinşi de această formă de leucemie, ar permite medicilor să aleagă tratamentul cel mai potrivit.

Terapiile actuale disponibile conduc la o rată a vindecărilor de 80% în cazul persoanelor care suferă de această formă de leucemie. Cu toate acestea, pacienţii pot prezenta efecte secundare importante şi doar 30% din copiii la care s-a înregistrat o remisie a leucemiei supravieţuiesc mai mult de cinci ani.

Determinarea riscului de reapariţie a bolii unui pacient îl va ajuta pe medicul său să ajusteze intensitatea tratamentului, pentru optimizarea şanselor de vindecare totală. Până în prezent, nu a existat niciun factor genetic potrivit pentru a prezice acest risc, a explicat Stephen Hunger, de la Spitalul pentru copii din cadrul universităţii din Florida, coordonatorul studiului.

"Rezultatele acestui studiu ne vor ajuta să îi distingem pe cei care sunt probabil incurabili de pacienţii care ar putea încerca cu succes diverse terapii", a declarat doctorul Hunger, coordonatorul studiului din partea Children Oncology Group (COG).

Cercetătorii au analizat structurile genetice ale celulelor leucemice, prelevate în momentul diagnosticării a 221 de copii ce prezentau un risc major de remisie. Pentru a confirma variaţiile specifice genei IKAROS, ce influenţează direct riscul de reapariţie a leucemiei, oamenii de ştiinţă au examinat şi un al doilea grup de pacienţi, constituit din 258 de copii vindecaţi.

Studiul a fost efectuat în cadrul iniţiativei U.S. National Cancer Institute (NCI), denumită "TARGET", care a dorit să folosească noile descoperiri din domeniul geneticii, pentru identificarea anumitor strategii medicale şi pentru punerea la punct a unor tratamente mai eficiente împotriva diverselor forme de cancer infantil.

La acest studiu au participat şi cercetătorii de la Spitalul de cercetări pentru copii St. Jude din Memphis (Tennessee) şi de la Centrul de cercetare şi tratament împotriva cancerului de la Universitatea din New-Mexico (Albuquerque).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici