- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (19.04.2010, 17:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ansamblu megalitic asemănător celui de la Stonehenge, descoperit în Marea Britanie
Un ansamblu de pietre din neolitic, alcătuit din 80 de rânduri şi cercuri de pietre, asemănător complexului de la Stonehenge, a fost descoperit pe dealurile din apropierea localităţii Dartmoor din comitatul Devon, Marea Britanie, informează newscientist.com.
Urmărește
182 afișări
Ruinele complexului Stonehenge din Salisbury (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Arheologii britanici au constatat similarităţi frapante între ansamblul de la Dartmoor şi cel de la Stonehenge, amplasat la o distanţă de 180 de kilometri, sugerând faptul că au fost realizate de aceeaşi comunitate umană.
Un rând de nouă pietre a fost descoperit în 2004, la Cut Hill, pe unul dintre cele mai înalte dealuri din parcul naţional Dartmoor.
Ralph Fyfe,de la Universitatea Plymouth,şi arheologul Tom Greeves au folosit datarea cu carbon pentru a determina vechimea acestor pietre. În urma acestor investigaţii, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că cel puţin una dintre pietre a căzut din poziţia verticală sau a fost de la început aşezată în poziţie orizontală, între anii 3600 şi 3440 înaintea erei noastre, iar o a doua, între anii 3350 şi 3100 înaintea erei noastre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Aceste date au reprezentat o mare surpriză pentru cercetători, care au crezut că monumentele din Dartmoor, precum cele din Cut Hill şi Stall Moor, datează din epoca bronzului, fiind construite în perioada 2100 - 1600 înaintea erei noastre.
Ralph Fyfe consideră, însă, că ansamblul de la Cut Hill datează din perioada neolitică şi a fost construit în aceeaşi perioadă cu monumentul de la Stonehenge.
Spre deosebire de pietrele de la Stonehenge, cele din Cut Hill sunt aşezate în poziţie orizontală, paralele, dispuse la distanţe cuprinse între 19 şi 34,5 metri unele de celelalte.
Pietre de susţinere descoperite la capătul uneia dintre aceste menhire neolitice sugerează faptul că cel puţin una dintre ele a fost aşezată în poziţie verticală.
Ruinele complexului Stonehenge se află în Salisbury, la circa trei kilometri de oraşul Amesbury, Wiltshire, în sudul Angliei.
Stonehenge este, probabil, cel mai important monument preistoric din Anglia. O teorie tradiţională indică faptul că acesta ar fi fost construit de druizi, înainte de cucerirea romană. Tehnicile de analiză arheologică moderne au demonstrat, însă, că Stonehenge a fost construit cu cel puţin 1.000 de ani înaintea druizilor.
Cercetările din 2008 indică perioada construcţiei ca fiind cuprinsă între 2400 - 2200 înaintea erei noastre.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe