Antarctica ascunsă. Cum afectează apa subglacială topirea gheţarilor

  • Un model computerizat arată cum apa subglaciară accelerează topirea gheţarilor din Antarctica.
  • Gheţarii se deplasează cel mai rapid în interiorul continentului şi la marginea calotei glaciare.
  • Topirea rafturilor de gheaţă ar putea creşte nivelul oceanelor cu până la 30 cm până în 2100.
Urmărește
73 afișări
Imaginea articolului Antarctica ascunsă. Cum afectează apa subglacială topirea gheţarilor

Antarctica ascunsă. Cum afectează apa subglacială topirea gheţarilor

O echipă de cercetători a dezvoltat un model computerizat revoluţionar care dezvăluie reţeaua ascunsă de apă de sub calota glaciară a Antarcticii. Studiul, publicat pe 29 decembrie 2024 în jurnalul Geophysical Research Letters, analizează modul în care apa subglacială influenţează mişcarea gheţarilor spre ocean şi contribuie la creşterea nivelului mării, scrie Live Science.
 
Conform estimărilor actuale, topirea gheţii din Antarctica ar putea duce la o creştere a nivelului mărilor cu până la 30 cm până în 2100. Apa lichidă de sub gheţari acţionează ca un lubrifiant, accelerând alunecarea gheţii spre ocean, dar acest proces nu este uniform pe întreg continentul. Noul model combină două sisteme de simulare pentru a identifica zonele unde gheţarii sunt cei mai instabili şi unde există cel mai mare risc de topire accelerată.
 
Rezultatele arată că gheţarii se deplasează cel mai rapid în interiorul Antarcticii şi de-a lungul marginilor calotei glaciare. În schimb, rafturile de gheaţă plutitoare de pe coastă încetinesc acest flux. Dacă aceste rafturi se topesc, mai multă gheaţă ar putea aluneca în ocean, accelerând creşterea nivelului mării. Modelul a reuşit, de asemenea, să prezică locaţiile unor lacuri subglaciare şi canale prin care apa dulce se varsă în ocean, influenţând rata de topire a gheţarilor.
 
Cercetătorii plănuiesc acum noi expediţii pentru a confirma descoperirile modelului. Studiile pe teren vor ajuta la îmbunătăţirea predicţiilor despre topirea gheţii şi vor oferi date esenţiale pentru înţelegerea impactului schimbărilor climatice asupra Antarcticii şi asupra nivelului mărilor la nivel global.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici