Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheaţă echivalentă cu greutatea Everestului

Topirea gheţarilor s-a triplat în ultimul deceniu într-o anumită regiune din Antarctica, care pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheaţă echivalentă cu greutatea Everestului, se afirmă într-un studiu publicat marţi şi realizat în ultimii 21 de ani.

Urmărește
411 afișări
Imaginea articolului Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheaţă echivalentă cu greutatea Everestului

Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheaţă echivalentă cu greutatea Everestului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gheţarii din Golful Amundsen din vestul Antarcticii pierd gheaţă mai repede decât cei aflaţi în oricare altă parte a continentului şi sunt, de asemenea, cei mai mari contribuitori la creşterea nivelului oceanic, afirmă cercetătorii de la Universitatea California din Irvin (UCI) şi cei de la Jet Propulsion Laboratory operat de NASA.

Două studii publicate în luna mai au ajuns la concluzia că topirea marilor gheţari din vestul Antarcticii, care conţin suficientă apă pentru a face să crească cu cel puţin un metru nivelul mărilor şi oceanelor, s-a accelerat sub efectul încălzirii globale şi pare să fie ireversibilă.

Noul studiu este cel mai recent care a evaluat situaţia şi a corelat observaţiile făcute cu ajutorul a patru tehnici de măsurare a topirii acelor gheţari, ce permit obţinerea unei estimări a volumului şi a ritmului de topire a gheţurilor în ultimele două decenii. Cercetarea a fost publicată în revista Geophysical Research Letters.

"Studiile precedente sugerau că această regiune din vestul Antarcticii se schimbă foarte repede din anii 1990 şi am dorit să verificăm felul în care o serie de tehnici diferite măsoară acea modificare", a spus Tyler Sutterley, cercetător la UCI, principalul autor al studiului.

"Faptul că cele patru tehnici produc aceleaşi rezultate ne-a întărit încrederea în exactitatea măsurătorilor", a adăugat el.

Este vorba de măsurătorile efectuate de sateliţi şi radare de la NASA şi ESA - Agenţia Spaţială Europeană - şi de modelul de climat atmosferic creat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Utrecht din Olanda.

Volumul total de gheaţă pierdut din 1992 şi până în prezent a fost, în medie, de 83 de miliarde de tone pe an. În comparaţie, gheţarii din Antarctica au pierdut o cantitate echivalentă cu greutatea muntelui Everest la fiecare doi ani, în ultimii 21 de ani. Everestul are o greutate de 161 de miliarde de tone.

Din 2003 în 2009, când cele patru tehnici au fost utilizate simultan, ritmul de topire a gheţurilor a crescut cu 16,3 miliarde de tone în fiecare an, reprezentând aproape o triplare în comparaţie cu cantitatea medie de gheaţă topită în ultimii 21 de ani.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate într-un moment în care au debutat la Lima, în Peru, două săptămâni de negocieri internaţionale în domeniul climei, considerate determinante pentru încheierea unui acord multilateral de luptă contra încălzirii globale, prevăzut pentru sfârşitul anului 2015 la Paris.

Gazele cu efect de seră, mai ales dioxidul de carbon (CO2), au crescut cu 45% din 1990 până în prezent, iar din cauza lor 2014 ar putea fi desemnat cel mai călduros an de pe Glob de la debutul măsurătorilor meteorologice, în 1880.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici