- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LYON, (12.03.2011, 11:09)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antrenamentul, cheia experienţei în parfumerie
A fi un as în domeniul parfumeriei, capabil să imagineze şi să conceapă noi parfumuri, este o chestiune rezervată experţilor, "care ţine exclusiv de antrenament", consideră mai mulţi cercetători în ştiinţe neuronale, în opinia cărora acest talent "nu este înnăscut".
Urmărește
334 afișări
Antrenamentul, cheia experienţei în parfumerie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Pentru a fi ceea ce se cheamă un «nas», trebuie să te antrenezi, să compui game, aşa cum se compune muzica la pian", a declarat Jean-Pierre Royet, cercetător la Centrul naţional pentru cercetări ştiinţifice (CNRS) şi la Universitatea Claude Bernard din Lyon.
"A fi un «nas» nu e o calitate înnăscută, e doar o chestiune de antrenament", ne asigură acelaşi cercetător, autorul unui studiu ce a fost publicat, marţi, în revista specializată americană Human Brain Mapping.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Fiecare dintre noi este capabil să îşi "vadă" în gând propriul apartament şi să se "plimbe" virtual în acesta sau să fredoneze doar din când în când o anumită bucată muzicală care îi place. Însă nu orice poate să îţi amintească mirosul pâinii coapte - sau cel al smochinelor - atât de bine, încât să simtă efectiv acel miros.
Imagistica mintală olfactivă reprezintă un exerciţiu mult mai dificil decât imagistica mintală vizuală sau auditivă, iar cei mai mulţi dintre oameni spun că nu posedă această capacitate. Totuşi, parfumierii, acei experţi obişnuiţi să simtă, să evalueze şi să creeze substanţe cu mirosuri noi, susţin că sunt capabili să simtă un anumit miros în absenţa acestuia.
Oamenii de ştiinţă au dorit să verifice acest lucru cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică funcţională (IRMf) cu ajutorul unor teste la care au participat 14 "nasuri" şi mai mulţi studenţi la şcoala de parfumerie din Versailles (ISIPCA).
Numărul acestor "nasuri", parfumieri profesionişti, nu trece de 500 pe plan mondial, iar în Franţa şi în Elveţia există circa 120 de astfel de specialişti.
Testele de imagistică cerebrală au relevat pentru prima oară că anumite regiuni asemănătoare se activează în creier în timp ce oamenii percep şi îşi imaginează mirosuri, iar această activare depinde de nivelul de antrenament şi expertizare de care dispune fiecare persoană.
Studenţii de la şcoala de parfumerie din Versailles îşi compun gamele olfactive pe baza a circa 300 de substanţe, asemănătoare celor folosite în timpul acestui test.
În timpul experimentului, participanţii au trebuit să îşi imagineze mirosul substanţelor ale căror denumiri chimice apăreau pe un ecran.
Imagistica mintală olfactivă a activat în ambele grupuri cortexul olfactiv primar (cortex piriform), o zonă cerebrală stimulată în mod obişnuit de percepţia unui miros real.
Parfumierii au fost capabili să îşi imagineze mirosurile mult mai repede, uneori aproape instantaneu, în timp ce studenţii au întâmpinat anumite dificultăţi şi trebuiau să se concentreze mai mult.
"Ei răspund mai repede. Au o eficienţă mai bună şi sunt mai bine conectaţi", a rezumat Jean-Pierre Royet.
Ei pot să compare şi să combine mirosurile, mintal, cu scopul de a crea parfumuri noi. Acest fapt subliniează extraordinara capacitate a creierului uman de a se adapta şi de a se reorganiza graţie experienţelor acumulate.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe