- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (12.12.2009, 12:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anumite gene oferă organismului o protecţie naturală împotriva tuberculozei
Anumite gene oferă organismului o protecţie naturală împotriva tuberculozei, această descoperire reprezentând, în opinia specialiştilor, o posibilă soluţie pentru crearea unui viitor vaccin eficient, potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Experimental Medicine.
Urmărește
37 afișări
Anumite gene oferă organismului o protecţie naturală împotriva tuberculozei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul, realizat pe un eşantion de 128 de familii din Africa de Sud, a relevat o serie de mecanisme care stau la baza protecţiei naturale a organismului împotriva infectării cu bacilul turberculozei.
Tuberculoza ocupă poziţia a şaptea în clasamentul maladiilor care fac cele mai multe victime pe plan mondial, oamenii de ştiinţă afirmând că 1,8 milioane de persoane au murit în 2008 din cauza acestei boli.
"A fi infectat sau a nu fi infectat nu reprezintă o chestiune care ţine de noroc. A fi infectat sau a nu fi infectat este o caracteristică individuală şi din acest motiv ea poate fi manipulată pentru a preveni infectarea", a declarat Erwin Schurr, specialist în medicină moleculară la Departamentul de Genetică Umană din cadrul Universităţii McGill din Canada, coordonatorul acestui studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
"Această caracteristică reprezintă un mare avantaj, deoarece ea se află în genomul uman şi este, din acest motiv, un factor care poate fi identificat. Odată identificat, ea poate fi monitorizată în cazul acelor oameni predispuşi la infecţie", a explicat autorul studiului, care a prezentat concluziile acestei cercetări la o conferinţă despre sănătatea aparatului respirator, organizată în oraşul mexican Cancun.
Specialiştii consideră că oamenii au nevoie în prezent de un nou vaccin împotriva tuberculozei. Vaccinul BCG (Bacille Calmette-Guerin), folosit pentru a preveni tuberculoza, se află pe piaţă din 1919, însă el oferă doar o protecţie parţială în cazul copiilor şi nu oferă protecţie în cazul adulţilor.
Tuberculoza este o maladie cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis care atacă plămânii.
Cercetătorii au realizat acest studiu pe un eşantion de 128 de familii din suburbiile oraşului sud-african Cape Town, o zonă în care această maladie are o incidenţă ridicată. Niciuna dintre aceste familii nu suferea de tuberculoză, deşi o parte dintre voluntari erau infectaţi cu bacteria care o cauzează.
Studiul a fost efectuat pe 186 de părinţi şi 350 de copii. Cercetătorii au observat că aproximativ 40% dintre aceşti copii nu erau infectaţi cu Mycobacterium tuberculosis.
După ce au analizat genele voluntarilor, oamenii de ştiinţă au identificat anumite tipare genetice atât în rândul copiilor infectaţi cu Mycobacterium tuberculosis, cât şi în rândul celor neinfectaţi, acestea fiind asociate cu doi cromozomi specifici.
"Am descoperit că perechile a 11-a şi a cincea de cromozomi erau active în special în cazul copiilor neinfectaţi", a precizat Erwin Schurr.
"Trebuie să testăm pacienţi şi din alte ţări, precum Vietnam şi Maroc, în plus faţă de cei din Africa de Sud", a adăugat aceeaşi sursă.
Cercetătorii vor clona genele care oferă protecţie, în laborator, pentru a înţelege mai bine mecanismul prin care aceste gene conduc la o rezistenţă sporită a organismului şi pentru a obţine astfel un vaccin mai eficient împotriva acestei maladii.
Tuberculoza se răspândeşte foarte uşor prin aer, mai ales atunci când pacienţii suferind de tuberculoză tuşesc, strănută, vorbesc sau expectorează în proximitatea persoanelor neinfectate.
O treime din populaţia globului este infectată cu Mycobacterium tuberculosis, însă cele mai multe dintre aceste cazuri sunt "infecţii latente", iar aceste persoane nu prezintă simptome şi nu sunt contagioase.
Dintre aceste persoane, aproximativ o zecime se vor îmbolnăvi de tuberculoză acută pe parcursul vieţii, din cauza slăbirii sistemului imunitar.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că 9,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză acută în 2008.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe