- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (05.05.2024, 18:46)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apariţia cancerului poate fi asociată cu o dietă nesănătoasă? Descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă
Cercetătorii din Singapore şi din Marea Britanie au descoperit, în urma mai multor studii, un mecanism care explică de ce apariţia cancerului este asociată cu o dietă nesănătoasă sau cu afecţiuni metabolice necontrolate.
Urmărește
2341 afișări
Apariţia cancerului poate fi asociată cu o dietă nesănătoasă? Descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă
Oamenii de ştiinţă implicaţi în această cercetare au folosit modele de şoareci, ţesut uman şi organoizi de sân uman crescuţi în laborator. Rezultatele au arătat că modificările metabolismului glucozei ar putea favoriza dezvoltarea cancerului prin dezactivarea temporară a unei gene care ne protejează de tumori, numită BRCA2, notează Science Alert.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
,,Aceste descoperiri sporesc gradul de conştientizare a impactului dietei şi al controlului greutăţii în gestionarea riscurilor de cancer", spune primul autor al noului studiu, farmacologul oncolog Li Ren Kong de la Institutul de Ştiinţe Oncologice din Singapore.
Studii recente au descoperit că o mutaţie în una dintre cele două gene BRCA2 ale unei celule este implicată în dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer. Interesant este faptul că celulele de şoareci şi de om cu această mutaţie nu prezintă semnele obişnuite de instabilitate genetică observate în celulele cu ambele copii ale genei mutante.
La şoareci, s-a descoperit faptul că doar o copie a BRCA2 este afectată, dar nu pare să cauzeze probleme majore în dezvoltarea organelor sau în repararea ADN-ului în majoritatea ţesuturilor. Cu toate acestea, celulele care au această mutaţie sunt mai vulnerabile la stres, cum ar fi expunerea la toxine de mediu, care, într-un final, provoacă probleme funcţionale, relevă studiul.
Rezultatele în rândul oamenilor
Echipa de cercetători a examinat mai întâi persoanele care au moştenit o copie defectuoasă a genei BRCA2. Ei au descoperit că celulele acestor persoane erau mai sensibile la metilglioxal (MGO), care este produs atunci când celulele descompun glucoza pentru energie.
În afecţiuni precum diabetul, în care nivelurile de MGO sunt ridicate din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge, aceşti compuşi dăunători contribuie la complicaţiile bolii.
Cercetătorii au descoperit că MGO poate dezactiva temporar funcţiile de suprimare a tumorilor ale proteinei BRCA2, ceea ce duce la mutaţii legate de dezvoltarea cancerului. Acest efect a putut fi observat în celulele necanceroase, precum şi în eşantioane de ţesut provenite de la pacienţi, în unele cazuri de cancer de sân uman şi în modele de şoareci de cancer pancreatic.
În general, acest lucru sugerează că modificările metabolismului glucozei pot perturba funcţia BRCA2 prin intermediul MGO, contribuind la dezvoltarea şi progresia cancerului.
Cu toate acestea, valorile mari ale MGO pot fi reglate prin intermediul unei medicaţii corespunzătoare, dar şi adoptând o dietă sănătoasă. ,,Nivelurile ridicate de metilglioxal pot fi de obicei controlate cu medicamente şi o dietă bună, creând căi pentru măsuri proactive împotriva iniţierii cancerului."
Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate ar putea conduce la strategii de prevenire a cancerului sau de detectare timpurie.
Cercetările au fost realizate pe un eşantion mic de ţesut uman, iar rezultatele au fost publicate în revista Cell.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Adio farmacii de stradă? Pfizer, Eli Lilly şi alţi giganţi din industria medicamentelor îşi fac site-uri pentru a vinde medicamente direct către pacienţi. Mişcarea are ca scop eliminarea intermediarilor din lanţul medicamentelor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe