Aproape 40% dintre tinerii seropozitiv nu folosesc prezervativul

Riscul ca epidemia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) să se intensifice în România nu este de neglijat, în contextul în care aproape 40% dintre tinerii seropozitivi şi o treime din cei din populaţia generală nu folosesc prezervativul, se arată într-un studiu prezentat miercuri.

Urmărește
226 afișări
Imaginea articolului Aproape 40% dintre tinerii seropozitiv nu folosesc prezervativul

Aproape 40% dintre tinerii seropozitiv nu folosesc prezervativul

Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a lansat, miercuri, studiul naţional "Anchetă privind comportamentele cu risc de transmitere HIV în rândul tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA în România", realizat în 2009, pe un eşantion de 595 de tineri seropozitivi cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

Potrivit datelor înregistrate oficial, la sfâşitul anului trecut în România erau 9.699 de persoane cu HIV/SIDA, cea mai mare parte dintre acestea (aproximativ 7.000 persoane) fiind tineri infectaţi cu HIV în copilărie, la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90, prin instrumentar medical nesteril sau prin transfuzii de sânge.

Rezultatele arată că aproape două treimi dintre participanţii la studiu şi-au început viaţa sexuală, vârsta medie a debutului sexual fiind de 17 ani.

Aproape trei sferturi (74%) dintre tinerii care şi-au început viaţa sexuală au avut un partener stabil în ultimele 12 luni, durata relaţiei variind între şase luni (25%) şi peste un an (50% din cazuri).

"Într-o treime din cazuri (33%) partenerul/partenera stabil/ă sunt persoane care la rândul lor trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce pentru 63% dintre respondenţi partenerul stabil este seronegativ. 14% dintre participanţii la studiu au declarat că partenerii lor (stabili sau ocazionali) nu le cunosc diagnosticul de infecţie cu HIV, iar mai bine de o treime (36%) declară că partenerii anteriori nu cunoşteau acest diagnostic. Doar jumătate dintre tinerii seropozitivi care au participat la studiu au ales să dezvăluie prietenilor apropiaţi diagnosticul lor", arată autorii studiului.

Doar 64% dintre tinerii cu HIV/SIDA care şi-au început viaţa sexuală au folosit prezervativul la primul contact sexual şi 65% la ultimul contact sexual.

Potrivit unui alt studiu intitulat "Cunoştinţele, atitudinile şi practicile tinerilor de 15-24 de ani legate de infecţia şi transmiterea ITS/HIV/SIDA şi de consecinţele practicării sexului neprotejat", realizat la nivelul tinerilor din populaţia generală de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, trei sferturi dintre tineri (74% dintre băieţi şi 72% dintre fete) au folosit prezervativul la primul contact sexual şi 60% la ultimul contact sexual.

De asemenea, 45% dintre băieţi şi 17% dintre fete au declarat că au avut una/unul sau mai multe partenere/parteneri în ultimele trei luni, iar 40% dintre băieţi şi 5% dintre fete au declarat că în ultimele 12 luni au avut contacte sexuale întâmplătoare.

"Suprapunerea celor două seturi de date disponibile în acest moment semnalează existenţa unui risc deloc neglijabil ca epidemia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) să cunoască o recrudescenţă în viitorul apropiat în România. Pe de o parte, există un rezervor important de infecţie care nu este suficient controlat prin măsurile actuale şi posibil potenţat prin existenţa unei atitudini de discriminare şi respingere a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, iar pe de altă parte populaţia tânără, una dintre cele mai vulnerabile grupe de risc, este insuficient informată şi conştientă de pericolul infectării cu HIV", se arată în studiul lansat de RAA.

În acest context, Fundaţia Romanian Angel Appeal trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a susţine politic şi economic intervenţii care să contribuie la evitarea unui nou val de infecţie cu HIV în următorii ani.

Potrivit RAA, printre cele mai importante astfel de intervenţii sunt programele de sănătate şi de integrare socială adresate tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA, lupta împotriva discriminării asociate HIV/SIDA şi reluarea programelor de testare HIV gratuită adresate populaţiei generale.

Datele evidenţiază şi nevoia educării noilor generaţii de tineri cu privire la viaţa sexuală şi prevenirea infecţiei cu HIV şi altor infecţii cu transmitere sexuală, mai ales în contextul emancipării tinerilor, a debutului sexual relativ precoce şi a disponibilităţii de a experimenta în plan sexual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici