- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (05.08.2008, 19:28)
Aproape 50% din speciile de primate, în pericol de dispariţie
Aproape jumătate (48%) din cele 643 de specii de primate care trăiesc pe glob sunt în pericol de dispariţie, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), care califică concluziile drept "înspăimântătoare".
Urmărește
374 afișări
Pui de urangutan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Raportul, făcut public marţi, la cel de-al de-al 22-lea Congres al Societăţii Internaţionale de Primatologie, care se desfăşoară la Edinburgh, Scoţia, până vineri, indică faptul că vânătoarea şi distrugerea habitatului, prin incendii şi defrişarea pădurilor tropicale, sunt principalele ameninţări pentru speciile de primate.
În Asia, peste 70% dintre speciile de primate figurează în categoriile "vulnerabil", "în pericol" şi "în pericol de dispariţie", potrivit criteriilor Listei roşii a speciilor ameninţate. Lista completă cu speciile animale pe cale de dispariţie va fi publicată în octombrie.
"În anumite locuri, primatele sunt literalmente devorate până la extincţie", a indicat Russell A. Mittermeier, preşedinte al Grupului de specialişti în primate din cadrul Comisiei de salvare a speciilor a UICN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Hamas a predat Crucii Roșii primele trei ostatice. Israelul eliberează din Închisoarea Ofer 90 de palestinieni la schimb
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
-
Trump organizează un miting al victoriei la Washington înainte de inaugurare
"Prima sursă de ameninţare a constituit-o întotdeauna distrugerea pădurii tropicale, însă, în prezent, pare că vânătoarea este o ameninţare la fel de mare, în unele regiuni, chiar dacă habitatul este intact", a adăugat acesta.
Din cele 634 de specii studiate, 15% sunt considerate "vulnerabile", 22%, "în pericol", şi 11%, "în pericol de dispariţie".
Cele cinci ţări cu o proporţie semnificativă de specii pe cale de dispariţie sunt situate în Asia: Cambodgia (90%), Vietnam (86%), Indonezia (84%), Laos (83%) şi China (79%).
Pe acest continent, populaţiile de giboni şi maimuţe asiatice au scăzut din cauza vânătorii, pentru că sunt folosite în alimentaţie, în medicina tradiţională chineză sau ca animale de companie.
"Ceea ce se întâmplă în Asia de Sud-Este este terifiant", este de părere Jean-Christophe Vié, director adjunct al programului speciilor din cadrul UICN.
În Africa, 11 din cele 13 specii care trăiesc pe continent sunt considerate "în pericol" sau "pe cale de dispariţie". Primatologii se tem că două specii, printre care se numără colobusul roşu de Bouvier, a dispărut deja.
Gorila de munte va fi trecută din categoria "pe cale de dispariţie" în cea "în pericol", după ce numărul exemplarelor a crescut în zonele protejate din Rwanda, Uganda şi Republica Democratică Congo (RDC).
Masacrul din vara lui 2007 al gorilelor de munte din parcul Virunga (estul RDC) a întârziat, însă, această reclasificare.
În ciuda unor rezultate sumbre, responsabilii pentru conservare s-au felicitat pentru câteva succese. În Brazilia, tamarinul leu auriu a fost reclasat, de la categoria "pe cale de dispariţie" la "în pericol, în 2003.
Populaţiile acestor două specii sunt în prezent protejate, dar au rămas reduse. Este necesară reîmpădurirea pentru a asigura habitatul necesar supravieţuirii lor. "Dacă aveţi păduri, puteţi salva primatele", a spus Anthony Rylands, vicepreşedinte al Grupului de specialişti în primatologie al UICN.
Citește pe alephnews.ro: TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Djokovic a refuzat interviul tradițional de pe teren la Australian Open. Ce explicații a oferit sârbul după decizia luată
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe