- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (05.08.2008, 19:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape 50% din speciile de primate, în pericol de dispariţie
Aproape jumătate (48%) din cele 643 de specii de primate care trăiesc pe glob sunt în pericol de dispariţie, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), care califică concluziile drept "înspăimântătoare".
Urmărește
374 afișări
Pui de urangutan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Raportul, făcut public marţi, la cel de-al de-al 22-lea Congres al Societăţii Internaţionale de Primatologie, care se desfăşoară la Edinburgh, Scoţia, până vineri, indică faptul că vânătoarea şi distrugerea habitatului, prin incendii şi defrişarea pădurilor tropicale, sunt principalele ameninţări pentru speciile de primate.
În Asia, peste 70% dintre speciile de primate figurează în categoriile "vulnerabil", "în pericol" şi "în pericol de dispariţie", potrivit criteriilor Listei roşii a speciilor ameninţate. Lista completă cu speciile animale pe cale de dispariţie va fi publicată în octombrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Barcelona este izbită puternic de furtună. Pista aeroportului El Prat, inundată / Alertă MAE
-
UE şi Coreea de Sud solicită retragerea trupelor nord-coreene din războiul Rusiei cu Ucraina
-
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
"În anumite locuri, primatele sunt literalmente devorate până la extincţie", a indicat Russell A. Mittermeier, preşedinte al Grupului de specialişti în primate din cadrul Comisiei de salvare a speciilor a UICN.
"Prima sursă de ameninţare a constituit-o întotdeauna distrugerea pădurii tropicale, însă, în prezent, pare că vânătoarea este o ameninţare la fel de mare, în unele regiuni, chiar dacă habitatul este intact", a adăugat acesta.
Din cele 634 de specii studiate, 15% sunt considerate "vulnerabile", 22%, "în pericol", şi 11%, "în pericol de dispariţie".
Cele cinci ţări cu o proporţie semnificativă de specii pe cale de dispariţie sunt situate în Asia: Cambodgia (90%), Vietnam (86%), Indonezia (84%), Laos (83%) şi China (79%).
Pe acest continent, populaţiile de giboni şi maimuţe asiatice au scăzut din cauza vânătorii, pentru că sunt folosite în alimentaţie, în medicina tradiţională chineză sau ca animale de companie.
"Ceea ce se întâmplă în Asia de Sud-Este este terifiant", este de părere Jean-Christophe Vié, director adjunct al programului speciilor din cadrul UICN.
În Africa, 11 din cele 13 specii care trăiesc pe continent sunt considerate "în pericol" sau "pe cale de dispariţie". Primatologii se tem că două specii, printre care se numără colobusul roşu de Bouvier, a dispărut deja.
Gorila de munte va fi trecută din categoria "pe cale de dispariţie" în cea "în pericol", după ce numărul exemplarelor a crescut în zonele protejate din Rwanda, Uganda şi Republica Democratică Congo (RDC).
Masacrul din vara lui 2007 al gorilelor de munte din parcul Virunga (estul RDC) a întârziat, însă, această reclasificare.
În ciuda unor rezultate sumbre, responsabilii pentru conservare s-au felicitat pentru câteva succese. În Brazilia, tamarinul leu auriu a fost reclasat, de la categoria "pe cale de dispariţie" la "în pericol, în 2003.
Populaţiile acestor două specii sunt în prezent protejate, dar au rămas reduse. Este necesară reîmpădurirea pentru a asigura habitatul necesar supravieţuirii lor. "Dacă aveţi păduri, puteţi salva primatele", a spus Anthony Rylands, vicepreşedinte al Grupului de specialişti în primatologie al UICN.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:30
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
astăzi, 18:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 985. Un oficial ucrainean afirmă că este necesară mobilizarea a 500.000 de oameni / Boris Johnson e optimist că Trump va ajuta în continuare Kievul dacă va câştiga alegerile / 14 răniţi în Harkov, în urma atacurilor ruseşti