Aproape 80% dintre oameni suferă de durere lombară

Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afecţiuni de care suferă peste 100 de milioane de persoane de toate vârstele, din Europa, cea mai frecventă fiind artroza, a anunţat preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, profesor Cătălin Codreanu, la lansarea site-ului www.reumatism.ro.

Urmărește
171 afișări
Imaginea articolului Aproape 80% dintre oameni suferă de durere lombară

Aproape 80% dintre oameni suferă de durere lombară

"Artroza este cea mai frecventă boală articulară, 70 la sută dintre persoanele cu vârste între 55 - 74 ani prezintă artroză la mâini, aproape 40 la sută din persoanele peste 70 ani prezintă artroză de genunchi. Aproape 80 la sută din bolnavii cu artroză au o limitare a mobilităţii, iar 25 la sută nu-şi pot îndeplini activităţile cotidiene", a declarat profesorul Cătălin Codreanu.

Medicul a spus că 80 la sută din populaţie prezintă, de-a lungul vieţii, durere lombară joasă, iar 30 la sută din populaţia adultă a Europei suferă de boli reumatice care reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică în Europa.

Bolile articulare reprezintă jumătate din totalul bolilor cronice după vârsta de 65 ani, durerea de spate fiind principala cauză de concediu medical în Uniunea Europeană.

Aproape 40 la sută dintre femei vor prezenta, după vârsta de 50 ani, o fractură osteoporotică. Dacă în 1990, în lume, s-au produs 1,7 milioane fracturi de şold, în anul 2050 sunt estimate peste şase milioane. De asemenea, o persoană din cinci cu o fractură de şold va deceda în primul an de la producerea fracturii, din cauza complicaţiilor.

O altă boală, poliartrita reumatoidă, este cea mai frecventă afecţiune reumatică de tip inflamator: 1 la sută din populaţia generală are acestă maladie care, netratată, reduce durata medie de viaţă cu 5 - 10 ani.

În primii 10 ani de la debut, poliartrita reumatoidă duce la pierderea locului de muncă în cazul a 60 la sută dintre bolnavi.

Costurile directe şi indirecte generate de cazurile de poliartrită reumatoidă, în Europa, în anul 2007 au fost de 45 miliarde de euro. De asemenea, 25 la sută din totalul costurilor produse de boli în Europa sunt cauzate de bolile reumatice.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecţiunile reumatismale reprezintă cea mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă. Aproape jumătate din adulţi prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice, care pot fi evidenţiate prin examen clinic, iar 10% din populaţie prezintă din această cauză un grad de handicap motor. Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii, sunt afectaţi de bolile reumatice. Datorită interesului unor grupe active de populaţie, bolile reumatismale prezintă un impact socio-economic major, cu costuri sociale semnificative.

"Educarea pacienţilor este importantă pentru că, astfel, persoanele cu artrită devin mai puternice, iar conceptul de self management le face responsabile pentru propria sănătate. Informațiile de bună calitate despre sănătate și tratament sunt esențiale pentru ca aceștia să ia decizii bine informate. Accesul la informație este esențial! Iar utilizarea tehnologiilor moderne precum internetul reprezintă o modalitate foarte bună de a educa persoanele cu boli reumatice", a spus profesorul Codreanu.

Liga Română contra Reumatismului a lansat, marţi, oficial site-ul www.reumatism.ro. Site-ul este dedicat atât pacienților diagnosticați cu boli reumatismale, cât și specialiștilor, medicii reumatologi, și persoanelor interesate de această problematică. Site-ul permite persoanelor cu artrită/reumatism și tuturor celor interesați informații actualizate, corecte ştiinţific, într-o formă clară, dinamică, uşor accesibilă şi totodată gratuită.

"Avem convingerea că utilizarea lui va reprezenta un progres major în educarea şi informarea persoanelor cu boli reumatice din România. Liga Română contra Reumatismului este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, cu caracter social şi umanitar, care luptă împotriva bolilor reumatice şi sprijină persoanele cu dizabilitate", au spus specialiştii prezenţi la lansarea site-ului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici