Aproximativ 33% dintre adulţii din întreaga lume sunt clasificaţi ca fiind obezi sau supraponderali

Aproximativ 33% dintre adulţii din întreaga lume sunt în prezent clasificaţi ca fiind obezi sau supraponderali, se arată într-un raport realizat de Overseas Development Institute din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
394 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 33% dintre adulţii din întreaga lume sunt clasificaţi ca fiind obezi sau supraponderali

Aproximativ 33% dintre adulţii din întreaga lume sunt clasificaţi ca fiind obezi sau supraponderali (Imagine: Shutterstock)

Overseas Development Institute (ODI) a coordonat o cercetare în urma căreia s-a constatat o "explozie" globală în ceea ce priveşte numărul persoanelor supraponderale şi obeze. O "explozie" globală înseamnă că 1,46 de miliarde de adulţi din toată lumea sunt obezi sau supraponderali, ceea ce înseamnă că indicele lor de masă corporală (IMC) - o formulă matematică ce asociază înălţimea cu greutatea şi care este folosită pe scară largă încă de la începutul anilor 1970 - este mai mare de 25.

De asemenea, ODI a avertizat în legătură cu riscurile asupra sănătăţii asociate cu această tendinţă de creştere în greutate, sugerând că schimbarea dietelor şi supraconsumul alimentelor au legătură cu prosperitatea din ţările în curs de dezvoltare, relatează dailymail.co.uk. Odată ce veniturile cresc, se trece de la consumul de cereale şi fibre la o dietă bazată pe carne, grăsimi şi zahăr.

În Marea Britanie, 64% dintre adulţi se încadrează în această categorie şi sunt cei mai predispuşi la a suferi un infarct miocardic, accident vascular cerebral şi la a dezvolta cancer, diabet şi alte probleme medicale.

În ţările în curs de dezvoltate, numărul persoanelor obeze sau supraponderale a crescut de aproape patru ori, de la 250 de milioane în 1980 la 904 milioane în 2008.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor obeze sau supraponderate în ţările dezvoltate, acesta a crescut de 1,7 ori în aceeaşi perioadă.

La nivel global, în perioada 1980-2008, numărul persoanelor obeze şi supraponderale a crescut de la 23% la 34%.

În acelaşi timp, subnutriţia este încă o problemă pentru sute de milioane de oameni.

Supraconsumul de alimente şi viaţa din ce în ce mai sedentară reprezintă cauzele numărului mare de persoane care sunt supraponderale sau obeze. Numărul acestora este mai mare în ţările dezvoltate, dar un procent semnificativ se evidenţiază şi în ţările în care veniturile sunt medii.

Potrivit acestei cercetări, se poate observa o "explozie" în ceea ce priveşte numărul de persoane supraponderale şi obeze în ultimii 30 de ani.

Overseas Development Institute a analizat schimbările care au avut loc la nivelul regiunilor lumii şi la nivelul ţărilor, folosind datele publicate anul trecut în Population Health Metrics, potrivit BBC.

Astfel, în Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi America Latină, numărul acestor persoane a crescut la un nivel similar cu cel din Europa, ceea ce înseamnă în jur de 58 de procente.

Cu un procent de 70%, America de Nord înregistrează în continuare cel mai mare număr de persoane adulte care sunt supraponderale, dar şi în regiuni precum Australia şi sudul Americii Latine procentul este destul de mare, de 63%.

Raportul realizat de Overseas Development Institute a arătat că obezitatea şi consumul excesiv de grăsimi şi sare au legătură cu creşterea la nivel global a numărului cazurilor de boli nontransmisibile, precum cancer, diabet, boli ale inimii şi accidente vasculare cerebrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici