- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (26.04.2022, 03:57)
- Alexandru Stan
Ar putea exista viaţă pe Europa, luna de gheaţă a lui Jupiter?
Aceste creste ar putea susţine ideea că există viaţă în oceanul de sub suprafaţa Europei.
Urmărește
2849 afișări
Sursa Foto- Hepta
Astronomul Phil Plait susţine că ar putea exista viaţă pe una dintre lunile lui Jupiter, Europa, care este una dintre cele mai cunoscute luni ale planetei Jupiter.
"Când cele două sonde spaţiale Voyager au observat-o în 1979, au trimis către Pământ fotografii cu rezoluţie înaltă ce cuprind suprafaţa sa. Suprafaţa este la nivel global foarte netedă, cu foarte puţine cratere. Aceasta înseamnă că suprafaţa este tânără; orice crater vechi trebuie să fi fost netezit, asfaltat în istoria geologică relativ recentă", declară el pentru Bad Astronomy.
"Un alt detaliu interesant este că suprafaţa este în mare parte gheaţă din apă, acoperită cu dungi mai închise de material maro roşcat, probabil molecule organice complexe numite toline . Există multe alte trăsături, cum ar fi crestele care arată că Europa are un strat gros de gheaţă care înconjoară un ocean de apă lichidă, probabil sărată. Europa are probabil mai multă apă în ea decât are Pământul la suprafaţa sa", adaugă astronomul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
"Oceanul este cald din cauza gravitaţiei lui Jupiter, care comprimă luna în permanenţă în timp ce aceasta orbitează planeta pe o orbită uşor eliptică. Tolinile mai întunecate ar putea fi rezultatul moleculelor aduse la suprafaţă prin fisuri care apoi sunt bombardate de radiaţiile din câmpul magnetic extrem de puternic al lui Jupiter.Asta aduce posibilitatea vieţii. Dacă acele molecule pot fi aduse înapoi în ocean, ar putea fi precursorii biologiei. Ar putea exista peşti extratereştri care înoată în adâncurile fără soare?", se întreabă Phill.
Această întrebare conduce mult la studiul Europei. Pentru ca acesta să funcţioneze, apa de dedesubt trebuie să interacţioneze cumva cu suprafaţa.
O echipă de oameni de ştiinţă au studiat o creastă ciudată din Groenlanda care este similară cu crestele de pe Europa. Este posibil să fie vorba de un mecanism de formare care are implicaţii pentru viaţa de sub învelişul Europei.
"Europa poate fi plină de vieţăţi marine ciudate sau ar putea fi complet sterilă. Nimeni nu-i cunoaşte structura şi evoluţia învelişului de gheaţă, dimensiunea, adâncimea şi compoziţia apei sau cum arată fundul oceanului acolo. Din fericire, o misiune pe Europa este planificată de NASA", a concluzionat astronomul.
Sonda Europa Clipper va cartografi suprafaţa în detaliu, va face observaţii mineralogice, chimice şi radar, totul în speranţa de a înţelege Europa suficient pentru a vedea dacă condiţiile acolo sunt favorabile vieţii.
Lansarea va avea loc în 2024, iar sonda va ajunge la destinaţie în 2030.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: OMS: Focar misterios de boală hepatică în Europa şi SUA. Afectează copiii şi au fost înregistrate cel puţin 169 de cazuri
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe