- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (16.08.2012, 15:35)
- Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ARCA a finalizat primul motor Executor, pentru echiparea rachetelor şi avionului supersonic IAR-111
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a finalizat primul motor Executor, care este destinat echipării rachetelor din seria Haas şi avionului supersonic IAR-111 Excelsior, pe care asociaţia îl construieşte pentru competiţia Google Lunar X Prize.
Urmărește
754 afișări
ARCA a finalizat primul motor Executor, pentru echiparea rachetelor şi avionului supersonic IAR-111 (Imagine: www.arcaspace.com)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, motorul Executor foloseşte oxigen lichid ca oxidant şi kerosen - carburant. Tracţiunea motorului este de 23 de tone forţă în vid şi timpul maxim de funcţionare la zbor este de 190 secunde. Prin utilizarea pe scară largă a materialelor compozite şi a aliajelor de duraluminiu, motorul Executor are greutatea de numai 210 kg, ceea ce îi conferă un raport tracţiune/greutate de 110, cel mai bun raport atins vreodată de un motor european. ARCA estimează atingerea unui raport şi mai bun după încheierea testelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Executor este cel mai important program al ARCA de până acum. După încheierea testelor vom avea un produs de înaltă tehnologie, o realizare de marcă la nivel european şi mondial. Ne mândrim cu faptul că este un program realizat privat în Romania. Executor ne va permite abordarea zborurilor orbitale. Am ţinut în mod special să realizăm absolut toate componentele motorului la ARCA. Nedepinzând de subcontractori, am scăzut costurile şi am crescut foarte mult viteza de execuţie. Mai mult, orice modificare necesară, în direcţia creşterii performanţelor, va fi extrem de uşor şi rapid implementată", a declarat Dumitru Popescu, preşedintele ARCA.
Acest motor a fost realizat în bună măsură prin donaţii private, fără sprijinul statului. ARCA va continua să solicite sprijinul publicului, în cadrul unei campanii de donaţii, pentru finalizarea celorlalte motoare, precum şi pentru operaţiunile de testare şi logistica aferentă.
Al doilea motor Executor este finalizat în proporţie de 50%, iar echipa ARCA va realiza patru agregate complete şi 12 camere de ardere.
Primul vehicul echipat cu motorul Executor va fi racheta Haas 2C, care va fi lansată la jumătatea anului 2013. Racheta va plasa pe orbita terestră satelitul bulgăresc CubeMessenger şi încă un satelit românesc.
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, care doreşte să câştige competiţia de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească capabilă să transporte un cosmonaut.
Obiectivele echipei ARCA sunt: dezvoltarea motorului rachetă Executor; dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 pentru racheta Haas II; câştigarea competiţiei de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize, utilizând ansamblul IAR-111/Haas II; dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone; lansarea unui cosmonaut pe orbita terestră, până în anul 2025, cu lansatorul Super Haas.
Printre programele anterioare dezvoltate la ARCA s-a numărat racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes pe 9 septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
De asemenea, ARCA a dezvoltat sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat două zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 de metri, în stratosferă, şi Misiunea 2, lansată în 2007, la o altitudine de 12.000 de metri, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, a Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.
Acestora li s-a adăugat racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată pe 1 octombrie 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 de kilometri.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe