- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (13.07.2011, 12:30)
- Madalina Cerban , Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ARCA a prezentat la NASA programul IAR-111, realizat pentru competiţia Google Lunar X Prize
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a prezentat programul IAR-111, un aparat destinat lansării rachetei spaţiale Haas II pentru competiţia Google Lunar X Prize, la NASA Ames Research Center (SUA), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
1101 afișări
ARCA a prezentat la NASA programul IAR-111, realizat pentru competiţia Google Lunar X Prize
ARCA participă, în perioada 10 - 13 iulie, la Summitul Google Lunar X Prize, organizat la NASA Ames Research Center şi Seti Institute din San Francisco.
În cadrul acestui summit, ARCA a prezentat programul IAR-111 pentru competiţia de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize. Echipa din România a avut posibilitatea să discute cu inginerii de la NASA Ames Research Center despre testarea modelelor de aeronave şi astronave în tunele aerodinamice şi despre protecţia astronavelor la reintrarea în atmosfera terestră.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"A fost o oportunitate pentru noi să vedem la NASA Ames locuri legendare pentru industria aerospaţială, locuri în care s-au testat în cursul timpului majoritatea avioanelor experimentale americane, precum şi cabinele Apollo care au purtat astronauţii americani pe Lună şi naveta spaţială. Sunt locuri în care istoria te copleşeşte la tot pasul şi este extraordinar aproape să retrăieşti pe viu experimentele pe care le-ai învăţat din documentele de cercetare publicate de NASA. O experienţă cu adevărat copleşitoare", spune Dumitru Popescu, preşedintele ARCA.
Potrivit comunicatului, un moment impresionant a fost atunci când trei cosmonauţi ruşi de pe Staţia Spaţială Internaţională au intrat în legătură cu participanţii la summit şi şi-au exprimat gândurile despre importanţa competiţiei şi despre deschiderea unei noi ere în explorarea privată a cosmosului.
Totodată, ARCA a mers la sediul central al Google, unde s-au discutat strategiile pentru competiţie, precum şi despre o mai bună promovare a echipei ARCA utilizând tehnologiile companiei de internet.
Reprezentanţii ARCA au declarat pentru MEDIAFAX că participanţii la competiţia Google Lunar X Prize trebuie să participe la acest summit anual şi să colaboreze cu NASA pe anumite segmente ale proiectelor dezvoltate în cadrul acestui concurs. Ei au precizat că detaliile colaborării dintre ARCA şi NASA nu pot fi făcute publice în acest moment.
ARCA a anunţat, pe 5 iulie, printr-un comunicat de presă, că a finalizat structura cabinei avionului supersonic IAR-111 Excelsior, un aparat destinat lansării rachetei spaţiale Haas II pentru competiţia Google Lunar X Prize şi dezvoltării turismului spaţial.
Cabina avionului este realizată din materiale compozite, are o greutate de peste 500 de kilograme, complet echipată pentru zbor, şi primeşte un echipaj de două persoane - pilot şi navigator-, dispuse în tandem.
Pilotul, aşezat pe locul din faţa cabinei, va dispune de o consolă centrală care va cuprinde echipamentele de navigaţie analogice şi GPS, un ecran panoramic pentru sistemul HDTV pentru asistarea decolării şi aterizării, iar echipamentul de radiocomunicaţii va fi dispus pe părţile laterale. Postul de pilotaj va fi echipat cu comenzi necesare manipulării aeronavei.
Navigatorul, aşezat în spatele pilotului, va dispune pe consola centrală de un sistem integrat de monitorizare a parametrilor de funcţionare a avionului, sistem de comunicaţii radio, sistem de navigaţie GPS, un sistem SDTV de monitorizare a aeronavei şi un ecran pentru radar pasiv. Cabina este ejectabilă în caz de necesitate şi este dotată cu două paraşute acţionate cu motor rachetă.
ARCA va efectua în cursul lunilor iulie-august Misiunea 6, de testare la zbor a cabinei avionului IAR-111, după cum au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii asociaţiei. "Data exactă depinde de când vor da autorităţile aprobarea pentru testare. Misiunea 6 constă în testarea cabinei la zbor. Ea va fi aruncată dintr-un elicopter pentru a se testa acceleraţia şi sistemul de recuperare prin paraşute. Pentru a vedea dacă este funcţionabil acest sistem, el este propulsat de două rachete. Se urmăreşte în primul rând recuperarea în siguranţă a cabinei. Este un test simplu", au explicat reprezentanţii ARCA. Aceştia nu au dezvăluit locul unde se va efectua testarea la zbor a cabinei avionului IAR-111.
Avionul supersonic IAR-111 Excelsior este realizat cu surse exclusiv private. ARCA a decis să nu comunice deocamdată valoarea programului.
Primul zbor al avionului supersonic este programat pentru toamna anului 2012.
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, care doreşte să câştige competiţia Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească capabilă să transporte un cosmonaut.
ARCA a anunţat, pe 22 decembrie 2010, într-o conferinţă de presă, un program la care lucrase în secret în ultimul an, vizând realizarea primului avion supersonic românesc de mare altitudine ce va lansa racheta Haas II, pentru competiţia Google Lunar X Prize.
Avionul a fost proiectat pentru a înlocui baloanele purtătoare folosite până în prezent de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei a vehiculelor rachetă. Baloanele purtătoare au reprezentat o soluţie ieftină şi rapidă, însă şi-au arătat şi limitele, fiind cauza principală pentru două amânări succesive ale lansării rachetei spaţiale Helen.
Printre programele dezvoltate la ARCA se numără şi racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes, la data de 9 septembrie 2004, de pe ţărmul Mării Negre; sistemul Stabilo care a executat două zboruri până în prezent, misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă; şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 de metri, deasupra Mării Negre.
Totodată, ARCA a lansat, pe 1 octombrie 2010, prima rachetă spaţială românească, Helen 2, din largul Mării Negre, realizând astfel primul zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de o organizaţie privată. Racheta suborbitală Helen este demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) şi 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăţilor întâmpinate în lansarea balonului purtător. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5. Lansarea cu succes a primei rachete spaţiale româneşti, Helen 2, în cadrul Misiunii 4 B, a avut loc la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre şi a atins altitudinea de 40.000 de metri.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe