- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (04.07.2008, 18:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arca lui Noe, în versiune modernă
Un arhitect a inventat un oraş plutitor, pe care l-a numit Lilypad, şi care ar putea adăposti aproximativ 50.000 de refugiaţi din zonele afectate de creşterea nivelului mărilor, inclusiv din Londra.
Urmărește
469 afișări
Arca lui Noe, în versiune modernă (Imagine: www.dailymail.co.uk)
Cele mai noi previziuni arată că nivelul mării poate creşte până la 88 de centimetrii până în anul 2100, punând în pericol multe insule ale Oceanului Pacific, relatează Daily Mail. Această creştere dramatică de aproape un metru ar ameninţa arii întinse ale coastelor joase, adică şi oraşe importante precum Londra, New York şi Tokyo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Lilypad a fost creat de arhitectul Vincent Callebaut care afirmă că "ecopolisurile" oferă o soluţie pe termen lung pentru problema iminentă a creşterii nivelurilor mărilor.
Ca oraş situat pe pământ plutitor, Lilypad va avea capacitatea de a pluti în jurul lumii precum un vapor uriaş.
"Oraşului este inspirat de forma marelui vas Amazonia Victoria Regia", a spus acesta. "Unele ţări cheltuiesc miliarde de lire lucrând la îmbunătăţirea plajelor şi ale digurilor pentru a le face mai mari şi mai puternice. Dar proiectul Lilypad este de fapt o soluţie pe termen lung pentru problema creşterii apelor. Şi are şi un alt obiectiv: acela de a furniza adăposturi pentru refugiaţii ale căror insule au fost scufundate", a explicat arhitectul.
Construit în jurul unui lac care colectează şi apoi purifică apa de ploaie, Lilypad ar putea pluti în jurul lumii urmărind curenţii oceanici şi valurile. Accesul va fi posibil prin trei mări. De asemenea, va avea şi trei regiuni muntoase, pentru a oferi locuitorilor schimbări de peisaj.
Energia va proveni din surse regenerabile, inclusiv cele solare, termale, eoliene, hidraulice şi hidrologice, prin intermediul staţiilor de amplificare a puterii mareelor.
Arhitectul spune că oraşul va produce de fapt mai multă energie decât consumă şi va avea emisii nule de dioxid de carbon, iar risipa va fi reciclată. "Este un oraş amfibie fără drumuri sau maşini", a precizat Callebaut.
Acesta consideră că încercarea de a acomoda milioane de oameni rămaşi fără adăpost din cauza schimbărilor climatice se va demonstra a fi una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI. Costurile clădirilor oraşului sau ale traiului de acolo nu au fost dezvăluite.
Conform Conducerii interguvernamentale a schimbării climatice, nivelul global al mării este aşteptat să crească între nouă şi 88 de centimetri până în anul 2100. Acest fenomen este datorat încălzirii globale care duce la topirea gheţarilor.
În multe locuri, 50 de centimetri ar însemna scufundarea întregii porţiuni de plaje, împreună cu bucăţi imense de coastă. În insulele joase ale Pacificului, precum Tuvalu, Kiribati sau Maldive, cele mai înalte puncte se află la numai doi sau trei metri deasupra nivelului curent al mării. Dacă nivelul apelor ar fi să crească cu 50 de centimetri, porţiuni semnificative ale acestor insule vor dispărea datorită eroziunilor sau scufundării.
Chiar dacă rămân deasupra mării, numeroase state insulare vor avea proviziile de apă reduse din cauza amestecării apei potabile cu cea din mare.
De asemenea, sunt zeci de milioane de oameni care trăiesc în josul coastelor în sudul Asiei, precum linile de coastă ale Pakistanului, Indiei, Sri Lankai, Bangladesh sau Burmei, care ar putea fi în pericol.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe