- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (10.09.2012, 13:28)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Argilele marţiene, probabil mai puţin "ospitaliere" decât credeau oamenii de ştiinţă
Prezenţa argilei pe Marte a fost interpretată ca o dovadă a faptului că planeta a cunoscut în trecutul ei un climat cald şi umed, propice pentru apariţia vieţii. Însă, potrivit unui nou studiu, un mecanism cu totul diferit ar putea explica formarea acestor argile.
Urmărește
1395 afișări
Argilele marţiene, probabil mai puţin "ospitaliere" decât credeau oamenii de ştiinţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit unei echipe de cercetători coordonată de Alain Meunier de la CNRS - Université de Potiers, argilele marţiene, denumite filosilicaţi, răspândite pe scară largă în emisfera sudică a planetei roşii, pot fi de origine magmatică şi nu sedimentară, precum argilele terestre pe care le-au studiat în atolul Mururoa din Polinezia franceză.
"Adeseori considerăm argilele drept un indiciu care semnalează indubitabil prezenţa apei lichide care alterează rocile. În realitate, argilele nu au nevoie de apă lichidă. Ele au nevoie de apă. Iar aceasta poate fi pur şi simplu sub forma compusului chimic H2O", a spus Alain Meunier, profesor de ştiinţe ale Pământului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Surse: România cumpără sisteme de combatere a dronelor de la compania israeliană Elbit Systems. Contractul ar ajunge la valoarea de 60 de milioane de dolari
-
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi
-
Ce are Rusia în plan să furnizeze Coreei de Nord în schimbul armelor pentru susţinerea efortului de război? Anunţul lui Blinken
"Magma conţine mult H2O. Gazul care iese prin craterele vulcanilor este alcătuit de altfel în mare parte din apă şi CO2", a adăugat el.
Argilele marţiene ar putea fi astfel rezultatul unei acţiuni de "degazare" a magmei. "După aceea, coacerea lavei este procesul care duce la sintetizarea mineralelor", a explicat Alain Meunier.
Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat duminică în revista Nature Geoscience, au aplicat asupra argilelor din atolul Mururoa metodele de analiză care au permis identificarea argilelor de pe Marte, graţie spectroscoapelor aflate la bordul sateliţilor plasaţi pe orbita planetei Marte, Mars Express şi Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).
Lumina Soarelui, reflectată de suprafaţa lui Marte, este captată de aceste spectroscoape. Ea este întreruptă atunci când lungimile de undă sunt absorbite de minerale, furnizând astfel o "semnătură" proprie.
Aceeaşi metodă a fost aplicată asupra argilelor din Mururoa, formate prin precipitarea lavei. Ele prezintă aceeaşi semnătură ca şi argilele marţiene, afirmă Alain Meunier.
Acelaşi mecanism special de formare a argilelor a fost descoperit şi în alte regiuni de pe Terra, în special în bazinul Parana din Brazilia.
Dacă teoria avansată de echipa coordonată de Alain Meunier este justă, "acest lucru ar însemna că planeta Marte, aflată într-un stadiu primitiv, nu era aşa de locuibilă cum se credea", afirmă într-un comentariu care însoţeşte articolul din Nature Geoscience, Brian Hynek de la Universitatea Colorado din Statele Unite.
Prezenţa apei lichide este considerată drept una dintre principalele condiţii pentru ca o formă de viaţă să poată să se dezvolte.
"Cercetările noastre se referă la primele sute de milioane de ani după formarea planetei", a subliniat Alain Meunier, referindu-se la evenimentele petrecute pe Marte în urmă cu 3,7 miliarde de ani.
"Acest lucru nu înseamnă că viaţa nu a putut să apară pe Marte, însă ea nu a apărut în acel moment", a adăugat profesorul francez.
"Doar măsurătorile de teren vor permite să obţinem o concluzie despre originea argilelor marţiene", consideră la rândul său Brian Hynek.
Într-un viitor apropiat, cele două rovere prezente pe Marte, Opportunity, ajuns pe planeta roşie în 2004 în craterul Endeavour, şi Curiosity, care a coborât pe 6 august în craterul marţian Gale, ar putea furniza dovezi directe: cursa pentru descifrarea misterului ce înconjoară argilele marţiene a început deja între cei doi roboţi ai NASA.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Triumf românesc la Globurile de Aur cu Sebastian Stan, primul român premiat în ultimii ani. Ce semnifică acest premiu
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Cât plătești pentru un kilogram de somn sau plătică din Delta Dunării. Cât costă macroul sau crapul, pentru masa de Bobotează și Sf. Ion
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:22
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi