Astenia de primăvară, tot mai frecventă la români

Aproape o treime dintre românii cu vârsta peste 14 ani au suferit de astenie de primavară în ultimii ani, cu un vârf la persoanele trecute de 35 ani, pacienţii reclamând frecvent lipsa de energie şi slăbiciunea, conform unui studiu realizat, în ianuarie, de compania Mercury Research.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Astenia de primăvară, tot mai frecventă la români

Astenia de primăvară, tot mai frecventă la români (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

De astenia de primăvară au suferit în ultimii ani 29% dintre persoanele cu vârsta peste 14 ani. Afecţiunea este mai des întâlnită în rândul femeilor, patru din zece femei declarând că au suferit de astenie în ultimii ani, număr dublu faţă de cel al bărbaţilor.

Adolescenţii şi tinerii sunt cei mai puţin afectaţi, doar 16% dintre persoanele între 14 şi 17 ani suferind de astenie în ultimii ani. La polul opus se află persoanele cu vârste între 55 şi 64 de ani, 42 % dintre acestea spunând că au fost afectate de astenie în ultimii ani.

Astenia de primăvară se manifestă în primul rând prin lipsa de energie sau slăbiciune fizică, mai mult de două treimi (68%) dintre respondenţi menţionând acest simptom. Pe lângă acest simptom, persoanele chestionate au mai reclamat frecvent o stare de oboseală, somnolenţă (57%), durerile de cap (48%), lipsa tonusului sau scăderea formei fizice (37%).

Mai mult de un sfert dintre românii care au suferit de astenie au spus că au avut insomnie. Alte manifestări ale asteniei sunt, potrivit studiului, tristeţea (23%), concentrarea scăzută (21%), iritabilitatea, anxietatea (14%), confuzia şi nevoia de a plânge (12%) sau tulburările de alimentaţie (7%). Tristeţea, iritabilitatea, nevoia de a plânge sunt mai des întâlnite la persoanele de la oraş, precizează autorii studiului.

În topul remediilor la care se apelează pentru a combate astenia se află fructele (53%), vitaminele (47%) şi legumele (46%). Aproape două persoane din zece afectate de astenie nu fac nimic în acest sens, procentul fiind mai ridicat în rândul bărbaţilor (26%). Doar 3% adoptă remediile alternative, cum ar fi acupunctura, reflexoterapia, homeopatie sau aromaterapie.

Datele provin din studiul "mercuryomnibus", care se desfăşoară lunar, pe un eşantion de 1.250 de respondenţi cu vârste peste 14 ani, din mediul urban şi rural.

Mercury Research este o companie independentă de cercetare de piaţa din România. Prezentă pe piaţa din România din anul 1992, compania oferă servicii de cercetare cantitativă şi calitativă despre consumatori şi despre companii adaptate domeniilor precum bunuri de larg consum, financiar-bancar, IT&C, media, sănătate, industria auto sau social.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici