- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (29.10.2009, 17:28)
Asteroizii de gheaţă veniţi din spaţiu ar fi putut da naştere oceanelor Terrei
Asteroizii acoperţi de gheaţă căzuţi pe Terra în urmă cu 100 de milioane de ani, după naşterea planetelor din sistemul nostru solar, ar fi putut aduce apa din care s-au format oceanele, a explicat geochimistul Francis Albarède, într-un articol publicat de revista britanică Nature.
Urmărește
156 afișări
Asteroizii îngheţaţi veniţi din spaţiu ar fi putut da naştere oceanelor Terrei
În acest articol, cercetătorul francez de la Ecole normale supérieure din Lyon a demontat teoria, unanim acceptată până în prezent, potrivit căreia oceanul planetar şi atmosfera s-ar fi format din gazele emise de exploziile vulcanice, au explicat într-un comunicat reprezentanţii Centrului naţional pentru cercetări ştiinţifice din Franţa (CNRS).
"Luna şi Terra erau corpuri aride, imediat după formarea Lunii, în urma unui impact uriaş suferit de proto-Terra (primul stadiu geologic al Terrei), iar apa a venit mult mai târziu", a explicat Francis Albarède, geochimist în cadrul Laboratorului pentru ştiinţe ale Pământului.
Ţinând cont de calculele recente, temperaturile erau mult prea mari în zona cuprinsă între Soare, la începutul existenţei lui, şi orbita planetei Jupiter, pentru ca elementele volatile, precum vaporii de apă să poată să se condenseze pe aceste "embrioane planetare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Sosirea apei pe Terra ar corespunde unei perioade cuprinsă între 80 şi 130 de milioane de ani după formarea sistemului nostru solar.
În urma "agitaţiei" provocate de planetele uriaşe gazoase, a traiectoriilor asteroizilor şi a altor resturi îngheţate, acestea au întâlnit în cele din urmă traiectoria Terrei, unde şi-au lăsat încărcătura de gheaţă.
Introduse în mantaua terestră, aceste bucăţi uriaşe de gheaţă au înmuiat mantaua, permiţănd apariţia "tectonicii plăcilor", un fenoment considerat crucial pentru apariţia vieţii.
Comparând Marte, Venus şi Terra, trei planete cu istorii diferite, cercetătorul francez a relevat că ceea ce caracterizează Pământul este prezenţa unei tectonici a plăcilor, acest fenoment remodelând permanent continentele, a unui ocean lichid şi a vieţii.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Solul lunar conţine apă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe