AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după ce a recunoscut un efect secundar rar. Totuşi compania spune că retragerea este motivată de cererea scăzută

Vaccinul Covid de la Oxford-AstraZeneca va fi retras din întreaga lume, la câteva luni după ce gigantul farmaceutic a recunoscut pentru prima dată în documente judiciare că acesta poate provoca un efect secundar rar şi periculos.

Urmărește
10448 afișări
Imaginea articolului AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după ce a recunoscut un efect secundar rar. Totuşi compania spune că retragerea este motivată de cererea scăzută

AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după ce a recunoscut un efect secundar rar. Totuşi compania spune că retragerea este motivată de cererea scăzută

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania şi-a retras în mod voluntar „autorizaţia de introducere pe piaţă”. Cererea de retragere a vaccinului a fost făcută pe 5 martie şi a intrat în vigoare ieri.
 
Cereri similare vor fi făcute în lunile următoare în Marea Britanie şi în alte ţări care aprobaseră vaccinul, cunoscut sub numele de Vaxzevria.
 
AstraZeneca a declarat că vaccinul a fost retras de pe piaţă din motive comerciale. Aceasta a precizat că vaccinul nu mai este fabricat sau furnizat, fiind înlocuit de vaccinuri actualizate care abordează noi variante. 
 
În ultimele luni, Vaxzevria a făcut obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar foarte rar, care provoacă formarea de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite.
 
AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte din Marea Britanie în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”. Numărul cazurilor este foarte mic în comparaţie cu numărul persoanelor ce au folosit vaccinul.
 
TTS - acronimul de la Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome (sindromul trombozei cu trombocitopenie) - a fost asociat cu cel puţin 81 de decese în Marea Britanie, precum şi cu sute de persoane grav afectate. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime şi rude îndurerate în cadrul unui proces intentat la Înalta Curte din Marea Britanie. 
 
Dar AstraZeneca a insistat că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul a fost o pură coincidenţă.
 
Într-o declaraţie, compania a spus: „Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate numai în primul an de utilizare şi peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici