Astronauţii de pe Endeavour au finalizat cu succes ultima ieşire în spaţiu

Doi astronauţi ai echipajului navetei spaţiale Endeavour au finalizat cu succes ultima lor ieşire în spaţiu, a patra din cadrul misiunii, după ce au efectuat toate verificările şi reparaţiile programate.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Astronauţii de pe Endeavour au finalizat cu succes ultima ieşire în spaţiu

Astronauţii de pe Endeavour au finalizat cu succes ultima ieşire în spaţiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

NASA a decis, totodată, să prelungească misiunea cu încă o zi, potrivit anunţului făcut de purtătorul de cuvânt al Centrului spaţial Johnson din Houston, statul Texas (SUA).

Cei doi astronauţi, Steve Bowen şi Shane Kimbrough, şi-au încheiat ieşirea în spaţiu marţi, la ora 00:31 GMT, a confirmat comentatoarea postului de televiziune NASA, care a transmis în direct acest eveniment.

Misiunea de ieşire pe orbită a durat şase ore şi şapte minute, cu 23 de minute mai puţin decât era prevăzut în programul iniţial al misiunii.

În timpul acestei misiuni, cei doi astronauţi au terminat de curăţat, lubrifiat şi de înlocuit 11 din cei 12 rulmenţi cu bile din sistemul de rotaţie al uneia din cele trei antene-duble solare, denumit "Solar Alpha Rotary Joint" (SARJ), care era blocat.

Lucrările de reparaţie şi întreţinere a sistemelor SARJ au început încă de la prima ieşire pe orbită din cadrul misiunii, efectuată marţi, săptămâna trecută. Mecanismul va fi repus în funcţiune în cursul zilei de marţi, pentru efectuarea unor teste.

Astronauţii au instalat, totodată, o cameră video pe traversă a Staţiei şi o antenă GPS (Global Positioning System) pe modulul japonez Kibo.

Cu această a patra ieşire în spaţiu, numărul total al ieşirilor pe orbită efectuate de astronauţii ISS a ajuns la 118 şi însumează peste 745 de ore.

Asamblarea întregii platforme orbitale ISS va fi finalizată la jumătatea anului 2010.

Conducătorii misiunii au decis prelungirea cu 24 de ore a acestei misiuni pe ISS, care va ajunge astfel la un total de 16 zile, pentru a acorda mai mult timp echipajului să repare un sistem de reciclare a apei reziduale, inclusiv a urinei, care a avut câteva probleme de funcţionare.

Natura acestor probleme a fost descifrată de astronauţi, echipajul declarând că este în măsură să facă să funcţioneze acel sistem de reciclare a apei, care a costat 250 de milioane de dolari şi a fost livrat de naveta Endeavour pentru producerea unor eşantioane suficiente de apă potabilă, pe care astronauţii de pe naveta americană le vor aduce pentru analize pe Terra.

Acest sistem este vital pentru a dubla capacitatea de găzduire a ISS, permiţând creşterea numărului cercetătorilor aflaţi la bordul Staţiei în misiuni de lungă durată, de la trei, câţi sunt în prezent, la şase, în primăvara lui 2009. Sistemul va produce prin reciclare 6,8 tone de apă potabilă pe an.

Până în prezent, apa potabilă necesară echipajului de pe ISS era adusă cu ajutorul navetelor spaţiale. Endeavour a livrat în total 14,5 tone de echipamente destinate în special dublării capacităţii de găzduire a ISS.

În afara sistemului de reciclare a apei potabile, cei şapte membri ai echipajului Endeavour au adus pe ISS un congelator, un cuptor destinat experienţelor ştiinţifice în laboratorul american Destiny şi două cabine suplimentare care vor deveni dormitoare.

Naveta Endeavour a transportat, totodată, şi două noi cuptoare pentru încălzirea hranei astronauţilor, un nou frigider şi un echipament pentru exerciţii fizice.

Desprinderea navetei Endeavour de ISS este programată pentru vineri, 28 noiembrie, în cursul dimineţii, iar aterizarea va avea loc în Florida, duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici