Astronauţii de pe ISS au finalizat cu succes o misiune în afara staţiei

Doi cosmonauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au finalizat cu succes o misiune pe orbită, luni, în cadrul căreia au curăţat hublourile avanpostului spaţial, aflat la o altitudine de 400 de kilometri.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Astronauţii de pe ISS au finalizat cu succes o misiune în afara staţiei

Astronauţii de pe ISS au finalizat cu succes o misiune în afara staţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comandantul staţiei Ghenadi Padalka şi inginerul de zbor Mihail Kornienko au închis trapa de etanşeizare a modulului Pirs de pe ISS, la ora 19.51 GMT (22.51, ora României), completând astfel o ieşire pe orbită care a durat şase ore, în timpul căreia au instalat o serie de echipamente noi şi au realizat sarcini de mentenanţă.

Cosmonauţii ruşi şi-au încheiat misiunea cu 30 de minute mai devreme decât era programat, deoarece au finalizat mult mai repede prima etapă a misiunii, ce a constat în instalarea unor echipamente speciale care vor uşura viitoarele manevre ale astronauţilor ce vor fi efectuate în afara ISS.

Apoi, cei doi astronauţi au efectuat activităţi de mentenanţă şi au verificat diverse experimente ştiinţifice, au fotografiat segmentul rusesc al ISS şi au curăţat hublourile staţiei, pentru a îndepărta de pe acestea stratul fin de particule de fum, ce provine de la navele spaţiale care s-au conectat la staţie de-a lungul ultimilor ani.

Succesul acestei misiuni va ridica moralul angajaţilor din sectorul spaţial din Rusia, profund afectat de mai multe eşecuri suferite în ultimele luni.

O rachetă purtătoare din clasa Proton-M s-a dezintegrat deasupra Siberiei la câteva minute după decolare în luna mai. Cu câteva săptămâni înainte, mai multe probleme tehnice au obligat Rusia să abandoneze pe orbită un vehicul spaţial - valorând 51 milioane de dolari -, care fusese lansat într-o misiune de aprovizionare a ISS şi care s-a dezintegrat apoi la reintrarea în atmosferă.

Misiunea de luni a reprezentat cea de-a patra ieşire pe orbită pentru astronauţii de pe ISS în acest an şi, totodată, cea de-a zecea pentru Ghenadi Padalka, cosmonautul care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu. De asemenea, a fost cea de-a doua ieşire orbitală pentru Mihail Kornienko.

În timp ce cosmonauţii ruşi se aflau în afara staţiei, colegii lor rămaşi la bordul avanspostului orbital au mâncat luni, pentru prima dată în istorie, frunze de salată cultivate în spaţiu, în cadrul unui experiment derulat pe ISS în vederea viitoarelor misiuni spaţiale îndelungate.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici