- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (28.07.2009, 11:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astronauţii de pe ISS au finalizat instalarea laboratorului japonez Kibo
Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au finalizat, luni, la ora 16.30 GMT, instalarea laboratorului japonez Kibo, au anunţat responsabilii NASA.
Urmărește
36 afișări
Astronauţii de pe ISS au finalizat instalarea laboratorului japonez Kibo
Astronauţii Chris Cassidy şi Tom Marshburn şi-au început misiunea cu o oră mai devreme decât era prevăzut, la 11.33 GMT. Această ieşire pe orbită, a cincea şi, totodată, ultima programată în cadrul acestei misiuni la bordul ISS, care a constat în instalarea camerelor video în laboratorul japonez Kibo, a durat patru ore şi 54 de minute, au indicat specialiştii Agenţiei spaţiale americane.
Totodată, vineri, alţi doi astronauţi americani au terminat de înlocuit cele şase baterii dintr-o structură pe care este montată una din cele patru antene solare ale Staţiei. Aceste baterii au un termen de valabilitate de şase ani şi jumătate şi pot să se încarce şi să se descarce de peste 38.000 de ori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Cu două zile înainte, miercuri, a treia ieşire pe orbită a astronauţilor de pe naveta Endeavour s-a încheiat mai devreme decât era prevăzut, din cauza unei defecţiuni tehnice a sistemului de alimentare cu oxigen, care a condus la acumularea dioxidului de carbon în costumul unuia dintre cei doi cosmonauţi care efectuat misiunea.
Misiunea navetei Endeavour este programată să dureze 16 zile, dintre care 11 la bordul ISS, având ca obiectiv instalarea ultimelor echipamente tehnice în laboratorul japonez Kibo, ale cărui două module presurizate au fost amplasate, în 2008, alături de laboratorul european Columbus.
Astronauţii au instalat o platformă permanentă de 1,9 tone în interiorul laboratorului Kibo, pe care vor fi efectuate viitoarele experimente în vid. O paletă în care au fost instalate diverse cutii care sunt folosite la experimentele în vid a fost ataşată laboratorului Kibo, sâmbătă, şi va fi detaşată la sfârşitul misiunii, pentru a fi readusă pe Terra, la bordul navetei Endeavour.
Cu naveta spaţială Endeavour a sosit la bordul ISS un nou astronaut, americanul Tim Kopra, care îl va înlocui pe japonezul Koichi Wakata, ce va trebui, însă, să aştepte încă o lună înainte să revină pe Pământ.
Naveta americană Endeavour a fost lansată de la Centrul spaţial Kennedy din Florida pe 15 iulie, cu şapte astronauţi la bord. Naveta Endeavour se va desprinde de ISS pe marţi, la ora 17.19 GMT, pentru a permite conectarea la Staţia Spaţială a navetei cargo ruseşti Progress M-67, care transportă 2,5 tone de materiale - combustibili, echipamente ştiinţifice, apă şi gaz -. Progress M-67 a fost lansată vineri de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Endeavour va ateriza în Florida pe 31 iulie.
Discovery va fi următoarea navetă ce va fi lansată către ISS, pe 18 august, la ora 8.25 GMT.
După misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispoziţie doar şapte zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe