- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (17.07.2015, 15:38)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astronauţii de pe ISS, evacuaţi într-o capsulă Soyuz, din cauza riscului de impact cu deşeuri spaţiale - VIDEO
Cei trei astronauţi aflaţi în prezent la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au fost nevoiţi să se refugieze într-o capsulă Soyuz, joi, din cauza riscului sporit de impact cu o serie de deşeuri spaţiale care provin de la un fost satelit meteorologic rusesc, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
3903 afișări
Astronauţii de pe ISS, evacuaţi într-o capsulă Soyuz, din cauza riscului de impact cu deşeuri spaţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Incidentul a semănat destul de mult cu scenele spectaculoase din filmul SF "Gravity", lansat pe marile ecrane în 2013, în care Sandra Bullock şi George Clooney au interpretat doi astronauţi ce ajung în derivă pe orbita terestră, după ce staţia spaţială în care se aflau a fost distrusă de impactul cu mai multe deşeuri spaţiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Astronauţii evacuaţi de pe ISS s-au mutat într-o capsulă Soyuz, ataşată de staţie, în timp ce o bucată desprinsă dintr-un vechi satelit rusesc a trecut la mică distanţă de avanpostul spaţial, joi, la ora 12.01 GMT, a dezvăluit agenţia spaţială americană.
"Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională şi-a reluat activităţile obişnuite după ce a primit aprobarea Centrului de control pentru misiuni spaţiale, în urma unei treceri la mică distanţă pe lângă staţie a unor deşeuri spaţiale", se afirmă într-o declaraţie oficială dată publicităţii de NASA.
"Toate sistemele de la bordul staţiei funcţionează normal şi astronauţii au părăsit apoi capsula Soyuz în care s-au refugiat în timpul trecerii deşeurilor spaţiale pe lângă ISS", precizează NASA.
Echipajul de pe ISS este alcătuit în prezent din cosmonauţii ruşi Ghenadi Padalka şi Mihail Kornienko şi astronautul american Scot Kelly.
Scott Kelly a publicat şi un mesaj pe Twitter, de la bordul ISS, în care a lăudat coordonarea excelentă cu echipele de specialişti aflate la sol.
Potrivit NASA, acesta a fost cea de-a patra situaţie din istoria ISS când astronauţii de la bordul staţiei au fost nevoiţi să se refugieze într-o capsulă Soyuz din cauza riscului sporit de impact cu deşeuri spaţiale.
Capsulele Soyuz reprezintă pentru moment singurele vehicule spaţiale capabile să transporte astronauţi pe ISS.
Joi, agenţia de presă rusească Interfax a citat o sursă din industria spaţială, potrivit căreia "probabilitatea ca un obiect să se ciocnească cu staţia a depăşit nivelul acceptabil".
"Informaţia despre o posibilă coliziune a apărut pe monitoarele inginerilor americani foarte târziu, iar ISS nu a avut timpul necesar pentru a putea să efectueze o manevră de evitare a coliziunii", a precizat aceeaşi sursă.
Sursa spune că acel deşeu spaţial reprezintă un fragment dintr-un fost satelit meteorologic sovietic, Meteor-2, care a fost lansat de pe cosmodromul Plesetsk în 1979.
Ghenadi Padalka, actualul comandant al IS, a petrecut pe orbită peste 804 zile în cadrul a cinci misiuni spaţiale.
El a doborât de curând precedentul record de 803 zile, nouă ore şi 41 de minute, stabilit de cosmonautul Serghei Krikalev prin intermediul a şase misiuni spaţiale la care a participat între 1998 şi 2005.
Atunci când va reveni pe Terra, pe 11 septembrie, Ghenadi Padalka va fi petrecut în total 878 de zile în spaţiu.
Pasionaţii de astronomie au posibilitatea de a monitoriza spaţiul din vecinătatea Terrei prin intermediul unui program informatic de grafică interactivă, care dezvăluie în timp real locul în care se află fiecare deşeu spaţial ce pluteşte în jurul Pământului.
Aproximativ 21.000 de deşeuri spaţiale cu diametre de peste 10 centimetri se află în prezent pe orbita planetei noastre. Printre aceste deşeuri se află fragmente din foşti sateliţi şi rachete, dar şi spatule, o mănuşă şi chiar o periuţă de dinţi.
Site-ul Stuff in Space permite internauţilor să "vadă" cu mare precizie obiectele care plutesc pe orbită, oferindu-le coordonatele exacte ale acestora - locul, traiectoria şi viteza.
Site-ul a fost creat de James Yoder, un student la Facultatea de inginerie şi ştiinţa computerelor din cadrul Universităţii Texas din oraşul american Austin.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20