Astronomii au descoperit cel mai mare sistem solar cunoscut - FOTO

Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai mare sistem solar cunoscut, compus dintr-o planetă mare care are nevoie de aproape un milion de ani pentru a orbita în jurul unei stele, potrivit BBC.

Urmărește
2091 afișări
Imaginea articolului Astronomii au descoperit cel mai mare sistem solar cunoscut - FOTO

Astronomii au descoperit cel mai mare sistem solar cunoscut - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Conform unui anunţ făcut de Societatea Astronomică Regală din Marea Britanie, planeta 2MASS J2126-8140, aşa cum a fost denumită de cercetători, formează împreună cu o stea-mamă cel mai mare sistem solar descoperit până acum. Corpul gigant al planetei, compus din gaz, cu o dimensiune de 12 până la 15 ori mai mare decât Jupiter, s-ar afla la aproximativ 1.000 de miliarde de kilometri de stea, orbita ei fiind de 140 de ori mai mare decât cea a planetei Pluto în jurul Soarelui.

Doar câteva astfel de perechi stea-planetă cu o mişcare orbitală atât de vastă au fost descoperite în ultimii ani de oamenii de ştiinţă.

"Am fost surprinşi să descoperim o planetă cu o masă atât de mică atât de îndepărtată de steaua ei", a declarat dr. Simon Murphy, de la Universitatea Naţională din Australia (ANU).

"Nu există nicio posibilitate ca acest sistem solar să se fi format în mod similar cu sistemul nostru, dintr-un uriaş disc gros de gaze şi praf", a mai spus dr. Simon Murphy.

Acest sistem solar este de aproape trei ori mai mare decât ultima pereche descoperită de stea centrală şi planetă ce o orbitează.

Sistemul gigant a fost detectat după ce savanţii au examinat stelele tinere şi pe cele pitice din apropierea Pământului. După ce s-a descoperit că steaua şi planeta se aflau la o distanţă similară faţă de Pământ - aproximativ 100 de ani lumină - şi s-a comparat mişcarea în spaţiu a amândurora, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că se mişcă împreună.

"Putem să speculăm că s-au format în urmă cu 10 până la 45 de milioane de ani dintr-un filament de gaz care le-a împins în aceeaşi direcţie", a explicat Simon Murphy. "Nu trebuie să fi existat într-o atmosferă foarte densă. Sunt atât de subtil legate, încât orice altă planetă din apropiere le-ar fi perturbat cursul orbital", a adăugat cercetătorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici