- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (20.05.2010, 18:10)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astronomii au descoperit o supernovă bogată în calciu
Astronomii au descoperit un nou tip de supernove care ar putea să ofere indicii despre prezenţa unor cantităţi relativ mari de calciu în galaxii, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.
Urmărește
39 afișări
Astronomii au descoperit o supernovă bogată în calciu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dispersând în univers diverse elemente chimice (carbon, oxigen, fier etc.) formate în interiorul stelelor, supernovele îmbogăţesc spaţiul interstelar cu materii, care sunt apoi folosite la apariţia viitoarelor generaţii de stele şi de planete.
Până la această descoperire, existau două tipuri principale de supernove. Stele tinere, foarte masive, care şi-au consumat rapid energia, explodează violent la sfârşitul vieţii, când se prăbuşesc sub propria lor greutate, dând naştere unor stele cu neutroni sau unor găuri negre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Vechi stele pitice albe, resturi foarte dense provenind de la stele de acelaşi tip cu Soarele din galaxia noastră, pot exploda şi ele, atunci când acumulează la suprafaţă o anumită cantitate de gaze ce provin de la o stea apropiată.
Aceste supernove, denumite supernove de tip 1a, a căror luminozitate proprie este binecunoscută de către astronomi, servesc drept "lumânări-standard", adevărate etaloane ce sunt folosite pentru aprecierea distanţelor şi a expansiunii universului.
Supernova observată în ianuarie 2005, SN 2005E, în galaxia NGC 1032, situată la 110 ani-lumină, nu corespunde niciunuia dintre cele două tipuri, potrivit unei echipe de astronomi coordonaţi de Hagal Perets, de la Havard-Smithsonian Center for Astrophysics din SUA, şi de Avishay Gal-Yam, de la Institutul Weiszmann din Israel.
Aceasta este una dintre cele opt "supernove bogate în calciu" cunoscute până în prezent, se afirmă într-un comunicat al Universităţii Berkeley din California, care deţine telescopul cu ajutorul căruia a fost făcută această descoperire.
Calciul reprezintă aproape jumătate din cantitatea de materii expulzate în spaţiu în timpul exploziei acestei supernove.
Este ca şi cum a şaptea parte din masa Soarelui ar fi fost diseminată în spaţiu sub formă de calciu. Astfel, în opinia cercetătorilor, ar fi nevoie de explozia a doar câteva astfel de supernove, în fiecare secol, pentru a ajunge la cantitatea de calciu detectată în galaxii precum Calea Lactee, prezentă şi în organismele vii de pe Terra.
Acest tip de supernova, care antrenează de altfel dispersia de titan radioactiv, ar putea explica concentraţia mare din centrul galaxiei noastre de pozitroni, antiparticule asociate electronilor.
Părerile oamenilor de ştiinţă sunt divergente în ceea ce priveşte originea acestei stele. Potrivit echipei coordonate de Perets şi Gal-Yam, noul tip de supernova ar fi apărut în urma exploziei parţiale a unei stele pitice albe care ar fi captat stratul exterior de heliu al unei stele pitice albe învecinate.
Cercetătorii japonezi de la Universitatea Hiroshima consideră însă că o stea, care avea o masă de 12 ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, s-ar fi aflat la originea acestei explozii.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 04:15
Cluj. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cum au votat clujenii
-
astăzi, 03:58
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 44.000. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi