- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (17.02.2023, 08:00)
- Alexandru Stan
Astronomii susţin că planeta nr. 9 este de mărimea lui Neptun şi are 20 de sateliţi naturali
Deşi s-a teoretizat că ar putea să fie o gaură neagră sau un corp compus în întregime din materie întunecată, obiectul masiv ce orbitează Soarele la o distanţă maximă de 135 miliarde de km este mai degrabă o planetă gigantică gazoasă îngheţată, sugerează astronomii.
Urmărește
7904 afișări
Planeta nr. 9 a fost identificată şi este înconjurată de 20 luni fierbinţi
Planeta nr. 9 ar fi de mărimea lui Neptun şi ar fi înconjurată de 20 de sateliţi naturali, susţine un studiu publicat de DailyMail.
Au trecut şase ani de când astronomii au găsit dovezi că ar putea exista o a noua planetă sau un obiect misterios la marginile sistemului nostru solar .
Dar aşa-numita Planeta nr.9 nu a fost încă văzută de nimeni şi, între timp, rămâne doar atât, o teorie. Acum, oamenii de ştiinţă cred că ar putea avea în sfârşit o modalitate de a găsi planeta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Experţii spun că Planeta Nouă ar putea fi înconjurată de până la 20 de luni fierbinţi cu o lăţime de aproximativ 100 de kilometri.
Motivul pentru aceasta este că lunile ar fi supraîncălzite de atracţia gravitaţională a planetei, făcându-le mai uşor de observat.
La fel ca şi în cazul planetei Jupiter şi impactul ei asupra sateliţilor naturali, într-un proces numit frecare mareică şi forţă mareică, atracţia gravitaţională dintre lunile lui Jupiter şi planeta însăşi întind şi strivesc Europa, Ganymede, Calisto şi Io de exemplu, suficient pentru a le încălzi. Drept urmare, unele dintre lunile îngheţate conţin oceane interioare din apă lichidă în cazul primelor trei, iar în cazul lunii stâncoase Io, roca este topită, rezultând magmă.
Ar fi multe informaţii fascinante despre această posibilă planetă, dar cea mai bizară dintre ele este că orbita sa ipotetică ar avea nevoie de între 10.000 şi 20.000 de ani pentru a face o singură rotaţie în jurul Soarelui.
Nu poate fi văzută sau observară cu telescopul, deoarece presupusa planetă este prea departe pentru a fi iluminată corespunzător de soare, dar modelarea matematică sugerează că un obiect mare perturbă orbitele unice a cel puţin cinci obiecte mai mici din îndepărtata Centura Kuiper.
Unii astronomi au fost siguri că există încă din 2015, când astronomii Caltech Konstantin Batygin şi Mike Brown au descoperit dovezi că o a noua planetă sau un obiect masiv se ascundea dincolo de orbita lui Neptun.
Având în vedere că Planeta Nouă este estimată a fi de aproximativ cinci până la 10 ori masa Pământului, este foarte probabil să fie detectabilă căldura produsă de gravitaţia sa asupra celor 20 luni, transmife Popular Mechanics.
Până va fi posibilă trimiterea unei sonde care să exploreze planeta respectivă, astronomii trebuie să se ghideze după teoria curentă a frecării mareice pentru a o localiza.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe