Atlantis s-a conectat la ISS

Naveta americană Atlantis s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), miercuri, pentru o misiune de 11 zile în timpul căreia va livra şi instala la bordul avanpostului spaţial peste 12 tone de materiale şi piese de schimb, potrivit comunicatului NASA.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Atlantis s-a conectat la ISS

Atlantis s-a conectat la ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Conectarea a fost confirmată la ora 16.51 GMT", cu două minute mai devreme decât era prevăzut, la 354 de kilometri deasupra Australiei, a explicat comentatorul postului de televiziune al agenţiei spaţiale americane, care a transmis în direct imaginile cu manevrele de conectare.

Deschiderea uşilor care separau naveta de ISS a avut loc la ora 18.28 GMT, cu 20 de minute mai devreme decât era prevăzut, după efectuarea testelor de etanşeitate.

Sosirea celor şase astronauţi la bordul ISS a fost un prilej de a revedea tradiţionala ceremonie de primire, organizată de echipajul permanent al staţiei, care, începând din luna mai, a ajuns la şase membri.

Naveta Atlantis a fost lansată din Florida, luni, pentru o misiune de 11 zile, a cincea şi, totodată, ultima din acest an pentru o navetă spaţială americană.

Ultimele manevre de apropiere au fost foarte delicate, deoarece ISS şi naveta aveau o viteză de peste 28.000 de kilometri pe oră. Ele au fost efectuate manual de comandantul navetei Atlantis, Charlie Hobaugh. Marja lui de eroare era de cel mult 4,5 centimetri.

Pe ultimii metri, Atlantis s-a apropiat de ISS cu un sfert de centimetru pe secundă. Când naveta s-a aflat la aproximativ 200 de metri de ISS, comandantul de bord a efectuat o manevră ca o piruetă, pentru ca astronauţii de la bordul staţiei să poată să fotografieze partea inferioară a navetei, cu scopul de a detecta eventualele defecţiuni sau fisuri ale scutului termic. Fotografiile vor fi transmise experţilor de la sediul general al NASA din Houston pentru a fi analizate.

Programul misiunii prevede trei ieşiri pe orbită, de câte şase ore şi treizeci de minute, fiecare echipă tehnică fiind alcătuită din doi astronauţi. Prima ieşire va avea loc joi, începând cu ora 14.18 GMT.

Această misiune, al cărei nume de cod este STS-129, are ca scop livrarea la bordul avanpostului orbital a 12 tone de materiale şi piese de schimb, care vor fi depozitate pe două platforme exterioare. Ele vor fi utilizate ulterior pentru a asigura buna funcţionare a ISS, după ce cele trei navete spaţiale americane vor fi scoase din circulaţie.

Printre materialele şi echipamentele transportate de Atlantis se află două giroscoape, necesare pentru stabilitatea staţiei, şi două rezervoare de azot, indispensabile pentru sistemul de climatizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici