Atmosfera de pe Marte era mult mai densă şi mai umedă în trecut. Polul sud conţine mult mai multă gheaţă carbonică decât se credea

Publicat: 22 04. 2011, 17:20
Actualizat: 07 11. 2012, 01:39

Cercetările precedente au sugerat că polul sud al planetei roşii era aproape în întregime format din apă îngheţată şi că gheaţa carbonică – dioxidul de carbon sub formă solidă – nu se găsea decât la suprafaţă.

Noua descoperire arată că este posibil ca o mare parte din dioxidul de carbon conţinut de atmosfera planetei Marte în trecut să fie captat în aceste blocuri de gheaţă carbonică, spune Roger Phillips, geofizician la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, principalul autor al studiului.

Aceste depozite de gheaţă carbonică de la polul sud au împreună un volum estimat la nivelul Lacului Superior de pe continentul american – cel mai mare dintre cele cinci mari lacuri din nordul SUA.

Observaţiile făcute cu ajutorul radarului de la sonda MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) indică faptul că această gheaţă carbonică se gazifică din ce în ce mai mult şi se mută în atmosfera planetei.

Atmosfera marţiană este formată în proporţie de 95% din dioxid de carbon, faţă de atmosfera terestră, care conţine mai puţin de 0,4% din acesta. Atmosfera Pământului mai conţine 78% azot, 21% oxigen şi 0,93% argon şi este mult mai densă.

„În total, în prezent, jumătate din dioxidul de carbon conţinut de Marte se găseşte sub formă de gheaţă carbonică în polul sud al planetei, iar cealaltă jumătate în atmnosferă”, a explicat Roger Phillips.