- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (13.02.2009, 16:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Atracţia faţă de alimentele fast food a apărut în urmă cu 2 milioane de ani
Atracţia faţă de alimentele de tip fast food a apărut în urmă cu două milioane de ani, când strămoşul omului modern a dezvoltat un gust special pentru hrană bogată în calorii, pentru a satisface nevoile energetice ale creierului aflat în plină creştere, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
85 afișări
Atracţia faţă de alimentele fast food a apărut în urmă cu 2 milioane de ani (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit cercetătorilor, dorinţa de a mânca alimente grase, bogate în sare sau zahăr, datează de două milioane de ani, dintr-o perioadă în care creierul omului a crescut rapid în dimensiune.
Pentru a satisface nevoile energetice mari ale creierului aflat în plină creştere, omul a dezvoltat o preferinţă pentru alimentele bogate în calorii. Dar, conform cercetătorilor, reprezentanţii genului Homo - strămoşii direcţi ai omului modern - au reuşit să-şi păstreze silueta datorită faptului că erau nevoiţi să îşi caute hrana.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
"În timp ce rudele noastre masive, cimpanzeii, gorilele şi urangutanii, pot trăi cu frunze şi fructe, oamenii trebuie să consume carne sau alte alimente bogate în calorii pentru a susţine cererile metabolismului. Pentru a obţine diete de calitate superioară, strămoşii noştri erau nevoiţi să caute hrană pe suprafeţe mai mari decât cele în care trăiesc rudele noastre primate, consumând astfel mai multă energie", a declarat cercetătorul William Leonard.
Omul secolului XXI a păstrat preferinţa pentru dulciuri şi aceeaşi dimensiune a creierului. Dar, acesta nu face mult sport, fiind expus riscurilor obezităţii, hipertensiunii arteriale, maladiilor cardiace şi diabetului, potrivit American Association for Advancement of Science.
"Gândiţi-vă la strămoşii noştri. Vânătorii se mişcau circa opt mile pe zi pentru a face rost de hrană. În schimb, noi putem să ridicăm receptorul telefonului şi ne vine mâncarea la uşă. Reducerea energiei consumate zilnic este asociată cu modul de viaţă modern şi este un factor major în creşterea numărului persoanelor beze în lume", a precizat Leonard, antropolog la Northwestern University din SUA.
"Suntem, din multe puncte de vedere, victimele succesului evoluţiei", a mai subliniat acesta.
Conform antropologului, doi dintre factorii cel mai adesea citaţi în cazul creşterii ratei obezităţii sunt disponibilitatea produselor cu un conţinut caloric mare şi un nivel ridicat de grăsimi şi creşterea porţiilor de mâncare.
Pe de altă parte, Peter Ungar, antropolog la University of Arkansas din SUA, a declarat că istoria sugerează oamenilor să mănânce cu moderaţie. "La începutul agriculturii, când oamenii au început să domesticească animale şi să cultive pământul, starea sănătăţii s-a înrăutăţit simţitor. Înălţimea medie a scăzut, acesta fiind un semnal al apariţiei cazurilor de malnutriţie şi boli asociate acesteia", a precizat Ungar.
Antropologul a precizat că starea sănătăţii omului s-a înrăutăţit în timp din cauza faptului că a scăzut varietatea alimentelor pe care le consumăm.
"Ceea ce ar trebui să facem este să nu ne concentrăm pe aceleaşi tipuri de mâncare", a precizat Ungar.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe