- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (13.02.2009, 16:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Atracţia faţă de alimentele fast food a apărut în urmă cu 2 milioane de ani
Atracţia faţă de alimentele de tip fast food a apărut în urmă cu două milioane de ani, când strămoşul omului modern a dezvoltat un gust special pentru hrană bogată în calorii, pentru a satisface nevoile energetice ale creierului aflat în plină creştere, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
85 afișări
Atracţia faţă de alimentele fast food a apărut în urmă cu 2 milioane de ani (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit cercetătorilor, dorinţa de a mânca alimente grase, bogate în sare sau zahăr, datează de două milioane de ani, dintr-o perioadă în care creierul omului a crescut rapid în dimensiune.
Pentru a satisface nevoile energetice mari ale creierului aflat în plină creştere, omul a dezvoltat o preferinţă pentru alimentele bogate în calorii. Dar, conform cercetătorilor, reprezentanţii genului Homo - strămoşii direcţi ai omului modern - au reuşit să-şi păstreze silueta datorită faptului că erau nevoiţi să îşi caute hrana.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"În timp ce rudele noastre masive, cimpanzeii, gorilele şi urangutanii, pot trăi cu frunze şi fructe, oamenii trebuie să consume carne sau alte alimente bogate în calorii pentru a susţine cererile metabolismului. Pentru a obţine diete de calitate superioară, strămoşii noştri erau nevoiţi să caute hrană pe suprafeţe mai mari decât cele în care trăiesc rudele noastre primate, consumând astfel mai multă energie", a declarat cercetătorul William Leonard.
Omul secolului XXI a păstrat preferinţa pentru dulciuri şi aceeaşi dimensiune a creierului. Dar, acesta nu face mult sport, fiind expus riscurilor obezităţii, hipertensiunii arteriale, maladiilor cardiace şi diabetului, potrivit American Association for Advancement of Science.
"Gândiţi-vă la strămoşii noştri. Vânătorii se mişcau circa opt mile pe zi pentru a face rost de hrană. În schimb, noi putem să ridicăm receptorul telefonului şi ne vine mâncarea la uşă. Reducerea energiei consumate zilnic este asociată cu modul de viaţă modern şi este un factor major în creşterea numărului persoanelor beze în lume", a precizat Leonard, antropolog la Northwestern University din SUA.
"Suntem, din multe puncte de vedere, victimele succesului evoluţiei", a mai subliniat acesta.
Conform antropologului, doi dintre factorii cel mai adesea citaţi în cazul creşterii ratei obezităţii sunt disponibilitatea produselor cu un conţinut caloric mare şi un nivel ridicat de grăsimi şi creşterea porţiilor de mâncare.
Pe de altă parte, Peter Ungar, antropolog la University of Arkansas din SUA, a declarat că istoria sugerează oamenilor să mănânce cu moderaţie. "La începutul agriculturii, când oamenii au început să domesticească animale şi să cultive pământul, starea sănătăţii s-a înrăutăţit simţitor. Înălţimea medie a scăzut, acesta fiind un semnal al apariţiei cazurilor de malnutriţie şi boli asociate acesteia", a precizat Ungar.
Antropologul a precizat că starea sănătăţii omului s-a înrăutăţit în timp din cauza faptului că a scăzut varietatea alimentelor pe care le consumăm.
"Ceea ce ar trebui să facem este să nu ne concentrăm pe aceleaşi tipuri de mâncare", a precizat Ungar.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe