- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOULOUSE, (30.09.2008, 11:24)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ATV-ul european Jules Verne şi-a încheiat cu succes misiunea în spaţiu
ATV-ul Jules Verne, prima navetă cargo europeană automatizată complet, care s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe 3 aprilie, a intrat în atmosfera Pământului luni, după care s-a dezintegrat deasupra Oceanului Pacific.
Urmărește
83 afișări
ATV-ul european Jules Verne şi-a încheiat cu succes misiunea în spaţiu (Imagine: Mediafax Foto)
Finalul operaţiunilor a fost marcat cu aplauze la Centrul naţional de studii spaţiale (CNES) din Toulouse, în sud-vestul Franţei, unde s-au reunit responsabili ai misiunii şi jurnalişti. Tehnicienii implicaţi în misiune au sărbătorit succesul, trei dintre aceştia afişând pancarte cu textul "Bye, bye, Jules".
ATV-ul a început să se dezintegreze când a ajuns la o altitudine de 80 de kilometri. Dezintegrarea a avut loc în cascade, până când ATV-ul a coborât în Oceanul Pacific. Aproximativ 200 de fragmente din ATV, cu dimensiuni pornind de la un centimetru la 200 de kilograme, au ajuns în Oceanul Pacific, la aproximativ 2.500 de kilometri la est de Noua Zeelandă, la 6.000 de kilometri la vest de Chile şi la 2.500 de kilometri la sud de Tahiti, potrivit lui Mike Steinkopf, responsabilul misiunii de întoarcere a ATV-ului, din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
La desprinderea de ISS, pe 9 septembrie, ATV-ul era încărcat cu 900 kilograme de deşeuri solide şi 264 de kilograme de ape uzate. La intrarea în atmosferă, Jules Verne cântărea încă aproximativ 13 tone.
Naveta cargo europeană automatizată complet, capabilă să transporte 9 tone de provizii, materiale, apă şi combustibili, a fost lansată pe 9 martie, cu ajutorul unei rachete Ariane 5, de la baza din Kourou, Guyana Franceză. ATV-ul s-a conectat la ISS pe 3 aprilie.
Până recent, pentru aprovizionarea ISS se utilizau doar navete cargo ruseşti Progress, cu dimensiuni de trei ori mai mici decât a ATV-ului european, şi navete spaţiale americane.
ATV-ul, care mai are funcţia de a corecta orbita ISS, ce coboară din cauza atmosferei reziduale din spaţiu, la o înălţime de 350 de kilometri deasupra Pământului, este primul dintr-o serie de cinci care urmează să fie utilizate pe ISS. Vehiculul a fost construit de Astrium, o filială a grupului european EADS. Partea mecanică a sistemului de conectare la ISS a ATV-ului a fost realizată de ruşi, cu ajutorul tehnologiei utilizate de 30 de ani pentru navetele cargo Progress, în schimb sistemul electronic a fost conceput de companii europene partenere programelor ATV.
Construcţia ATV-ului Jules Verne a costat 1,3 miliarde de euro.
Următoarele ATV-uri (Automated Transfer Vehicle) vor fi indispensabile pentru funcţionarea ISS după 2010, când NASA va retrage din circulaţie cele trei navete spaţiale ale sale.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe