Avertisment: adolescenţii care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte au cu 50% mai multe şanse de a dezvolta scleroză multiplă

  • Somnul insuficient şi deranjat în timpul adolescenţei poate creşte cu până la 50% şansele de a fi diagnosticat cu această afecţiune, au declarat oamenii de ştiinţă.
  • Dar studiul, realizat de Institutul Karolinska din Suedia, a constatat că un somn de peste şapte ore poate ajuta la evitarea acestei afecţiuni.
  • Experţii au declarat că social media şi lucrul în ture de noapte sunt unele dintre motivele pentru care adolescenţii nu au parte de un somn adecvat.
Urmărește
458 afișări
Imaginea articolului Avertisment: adolescenţii care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte au cu 50% mai multe şanse de a dezvolta scleroză multiplă

Avertisment: adolescenţii care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte au cu 50% mai multe şanse de a dezvolta scleroză multiplă

Scleroza multiplă este o afecţiune care durează toată viaţa, care afectează creierul şi măduva spinării şi implică probleme de vedere, de mişcare a braţelor sau a picioarelor şi de echilibru.
 
Este incurabilă, dar medicamentele şi tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
 
Deşi se crede că scleroza multiplă se datorează geneticii, există şi alţi factori de mediu care o provoacă, cum ar fi lipsa luminii solare şi a vitaminei D, fumatul, obezitatea la adolescenţi şi febra glandulară, potrivit Independent.
 
Munca în schimburi a fost, de asemenea, legată de un risc crescut de apariţie a acestei afecţiuni, în special la o vârstă fragedă.
 
Vârsta medie de diagnosticare este de 34 de ani, deşi simptomele iniţiale pot fi observate la începutul vârstei de 20 de ani.
 
Dr. Torbjörn Åkerstedt, autorul studiului de la departamentul de neuroştiinţe clinice al Institutului Karolinska din Suedia, a declarat: „Au fost demonstrate, de asemenea, asocieri între utilizarea social media şi modelele de somn. Disponibilitatea tehnologiei şi a accesului la internet în orice moment contribuie la un somn insuficient în rândul adolescenţilor şi reprezintă o problemă importantă de sănătate publică”.
 
Cercetătorii de la Epidemiological Investigation of Multiple Sclerosis au studiat pacienţi din spitale şi clinici de neurologie private. Aceştia au folosit un studiu caz-control bazat pe populaţie cu rezidenţi suedezi cu vârste cuprinse între 16 şi 70 de ani.
 
Oamenii de ştiinţă au comparat apoi rezidenţii cu două persoane sănătoase care împărtăşeau aceeaşi vârstă, sex şi zonă rezidenţială din populaţia naţională între 2005 şi 2013 şi, respectiv, 2015 şi 2018.
 
Studiul a fost realizat pentru a evalua tiparele de somn ale persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, în timp ce au inclus, de asemenea, 2.075 de persoane cu sclereoză multiplă şi puţin peste 3.000 de persoane fără nicio grupă de vârstă.
 
Participanţii au fost rugaţi să îşi monitorizeze tiparele de somn la diferite vârste şi în diferite zile, fie că este vorba de zilele de muncă, fie că este vorba de zilele de şcoală sau de weekenduri. Aceştia au trebuit să folosească o scală de cinci puncte, unde cinci însemna foarte bine.
 
Potrivit oamenilor de ştiinţă, somnul scurt ar putea dura mai puţin de şapte ore, deşi un somn adecvat de bună calitate este recomandat între şapte şi nouă ore, iar perioadele lungi ar putea înregistra mai mult de zece ore de somn.

Rezultatele cercetării

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut cel mai prost somn, atât ca durată, de asemenea ca şi calitate, în timpul creşterii, au fost mai expuse riscului de a fi diagnosticate cu SM.
 
Dr. Åkerstedt a adăugat: „Intervenţiile educaţionale adresate adolescenţilor şi părinţilor lor cu privire la consecinţele negative pentru sănătate ale somnului insuficient sunt importante. Somnul insuficient şi calitatea scăzută a somnului în timpul adolescenţei par să crească riscul de a dezvolta ulterior SM. Un somn suficient de odihnitor, necesar pentru o funcţionare imunitară adecvată, poate fi astfel un alt factor de prevenire a SM”.
 
Studiul, publicat în Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, a constatat că somnul de calitate slabă este mai frecvent în rândul adolescenţilor, potenţial din cauza schimbărilor fiziologice, psihologice şi sociale din viaţa lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici