Situaţia a generat îngrijorări cu privire la o „twindemie” prelungită cu COVID-19, pe fondul unor îndoieli cu privire la eficacitatea vaccinurilor antigripale.
Închiderile, purtarea de măşti şi distanţarea socială, care au devenit normă în Europa în timpul pandemiei COVID-19, au eliminat gripa iarna trecută, eradicând temporar un virus care, la nivel mondial, ucide aproximativ 650 000 de persoane pe an, potrivit cifrelor UE.
Însă această situaţie s-a schimbat acum, deoarece ţările adoptă măsuri mai puţin stricte pentru a combate COVID-19 datorită vaccinării pe scară largă. De la jumătatea lunii decembrie, virusurile gripale circulă în Europa într-un ritm mai mare decât cel preconizat, a raportat luna aceasta Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
Revenirea virusului ar putea fi începutul unui sezon gripal neobişnuit de lung, care s-ar putea întinde până în vară, a declarat pentru Reuters Pasi Penttinen, cel mai mare expert în gripă al ECDC.
El a precizat că desfiinţarea măsurilor restrictive în primăvară ar putea prelungi circulaţia gripei mult dincolo de sfârşitul normal al sezonului european, în luna mai.
O „dublă pandemie” ar putea pune o presiune majoră asupra sistemelor de sănătate deja suprasolicitate, a afirmat ECDC în raportul său.
În România în prima săptămâna a anului, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS si pneumonii) a fost de 45.869, de 1.5 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (30.513) si cu 21.1% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (37.877). Au fost raportate la nivel naţional 107 cazuri de gripa clinica comparativ cu 26 cazuri înregistrate.
Pâna la data de 09.01.2022 au fost vaccinate antigripal 1.218.345 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănatăţii.