- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BERNA, (06.01.2015, 15:36)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avionul Solar Impulse 2 va decola din Abu Dhabi în martie, pentru un zbor în jurul Terrei - FOTO
Avionul Solar Impulse 2, care va efectua un zbor în jurul lumii funcţionând doar cu ajutorul energiei solare, a fost încărcat luni seară într-un avion de tip cargo, la Payerne, în Elveţia, cu destinaţia Abu Dhabi, de unde va decola în luna martie.
Urmărește
421 afișări
Avionul Solar Impulse 2 va decola din Abu Dhabi în martie, pentru a efectua un zbor în jurul Terrei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Avionul, succesor al deja celebrului Solar Impulse, are patru motoare electrice şi a fost dezasamblat în vederea transportului în Emiratele Arabe Unite.
"Sunt emoţionat, pentru că este într-adevăr un moment magic, un moment important. Este debutul misiunii noastre în jurul lumii. Lucrăm de 12 ani la acest proiect", a declarat unul dintre iniţiatorii programului, elveţianul André Borschberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Deşi este conceput pentru a rezista la turbulenţe puternice, avionul solar se manevrează uşor, având o anvergură de 72 de metri - la fel ca un Airbus A380 - şi o greutate de 2.300 de kilograme.
După ce va ajunge pe aeroportul Al Bateen din Abu Dhabi, avionul va fi reasamblat, testat şi reajustat. De la sfârşitul lunii ianuarie, Solar Impulse 2 va efectua câteva zboruri de testare pentru a-şi finaliza pregătirea pentru marea sa călătorie, din martie.
Conceput de doi elveţieni, Bertrand Piccard şi André Borschberg, Solar Impulse 2 este succesorul primului prototip, Solar Impulse 1, care a efectuat mai multe zboruri de lungă durată în Europa, Maroc şi a traversat Statele Unite în 2013 cu mai multe escale, fiind primul avion solar capabil de o astfel de performanţă.
Primul prototip a reuşit să zboare timp de 26 de ore consecutive în 2010, dovedindu-şi capacitatea de a înmagazina suficientă energie în bateriile sale de litiu în timpul zilei, pentru a zbura pe timpul nopţii.
De această dată, Solar Impulse 2 va trebui să zboare peste 120 de ore fără întrerupere, cinci zile şi cinci nopţi, pentru a traversa Oceanul Pacific sau Oceanul Atlantic.
"Evident, marea provocare va consta în traversarea oceanelor. Va pleca din China, cu o previziune meteorologică de 5-6 zile pentru coasta americană, dar va evolua bineînţeles în funcţie de durata zborului. Deci va trebui să se adapteze, să îşi modifice traiectoria, să îşi modifice strategia, iar acestea sunt lucruri care nu au mai fost făcute vreodată", a precizat Borschberg.
Avionul va pleca din Golful Persic în martie 2015, pentru a profita de condiţiile climatice favorabile, şi se va îndrepta spre est, spre Marea Arabiei, Myanmar, China, Oceanul Pacific, Statele Unite, Oceanul Atlantic, Europa de Sud, Africa de Nord, pentru a reveni la punctul său de plecare. Vor fi efectuate mai multe escale.
Solar Impulse 2 este propulsat de patru motoare electrice, care dezvoltă fiecare 17,5 cai putere, alimentate de 17.248 de celule solare. Ele încarcă în timpul zilei bateriile cu litiu, care au o greutate de 633 de kilograme, oferind avionului o autonomie teoretic nelimitată. Noaptea, viteza sa va fi limitată la 46 kilometri pe oră pentru a nu epuiza bateriile.
Scopul principal al proiectului este acela de a dovedi că energiile "curate" permit "realizarea unor lucruri incredibile", afirmă iniţiatorii săi.
"Astăzi, graţie unor tehnologii precum cele implicate în proiectul Solar Impulse, putem să înjumătăţim consumul energetic din lume. Soluţiile sunt aici. Acum, ceea ce trebuie făcut, este să îi convingem pe politicieni şi pe industriaşi că aceasta este direcţia în care trebuie să mergem", a afirmat Bertrand Piccard.
Printre numeroasele constrângeri ale unui astfel de proiect, a trebuit să se ţină cont şi de limitele fizice ale pilotului unic. Cabina de pilotaj a fost mărită (3,8 metri cubi), iar scaunul, de clasă business, a fost înzestrat cu un vas de toaletă sumar. Pentru a permite mici perioade de somn, un "copilot virtual", ce include un sistem electronic de monitorizare şi alertă, a fost adăugat în cabină. Acesta va trezi pilotul printr-o brăţară cu vibraţii şi va alerta centrul de control, aflat la Payerne, în cazul apariţiei unor probleme.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe