- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- VANCOUVER, (19.03.2015, 14:16)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bacterii programate să depisteze tumorile hepatice, create de cercetătorii de la MIT
Bacterii programate să depisteze tumorile hepatice, create de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite, au fost prezentate la ediţia din 2015 a Conferinţei TED (Technology, Entertainment and Design), care are loc în oraşul canadian Vancouver.
Urmărește
220 afișări
Bacterii programate să depisteze tumorile hepatice, create de cercetătorii de la MIT (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)
Tal Danino, cercetător la prestigiosul MIT, spune că a "programat" acele bacterii prin modificări operate la nivelul codului genetic al acestora, potrivit bbc.com.
Savantul american spune că aceeaşi metodă ar putea fi utilizată şi pentru detectarea altor tipuri de cancer.
Deocamdată, metoda a fost testată doar pe şoareci. Rezultatele acestui studiu vor fi publicate în curând în revista Science Translational Medicine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Şoarecii din experiment au fost hrăniţi cu bacterii probiotice pre-programate - similare cu bacteriile introduse în anumite tipuri de iaurturi prin al căror consum se promovează stilul de viaţă sănătos.
Acele bacterii produc enzime atunci când întâlnesc o tumoare, iar acele enzime modifică ulterior culoarea urinei.
Până în prezent, metoda s-a dovedit exactă în detectarea cancerului hepatic.
"Cancerul hepatic este dificil de detectat şi chiar este nevoie de o nouă tehnologie pentru a-l depista", a declarat Tal Danino pentru BBC, înainte de prezentarea studiului său la TED 2015.
În 2012, pe plan mondial, cancerul hepatic a ocupat locul al doilea în topul celor mai letale tipuri de cancer, provocând 745.000 de decese, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Tal Danino a fost primul dintre cei 21 de bursieri TED - tineri cercetători implicaţi în proiecte ce vizează dezvoltarea unor tehnologii revoluţionare - aleşi în fiecare an de organizaţia nonprofit TED. Discursurile lor de câte cinci minute deschid în fiecare an această conferinţă anuală.
"Există mai multe bacterii în corpul uman decât stele în galaxia noastră", a declarat Tal Danino.
"În corpul nostru există un univers fascinant şi acum putem să programăm bacteriile la fel cum programăm computerele", a adăugat el.
Însă conjuncţia dintre biologie şi computere se află încă "într-un stadiu incipient", consideră cercetătorul american.
"Nu ştim care va fi impactul exact al acestei tendinţe", a adăugat el pentru BBC.
Bacteriile pot fi deosebit de utile în lupta împotriva cancerului.
Studiile au arătat că adeseori există concentraţii mari de bacterii în interiorul tumorilor, în special în cele intestinale, iar anumiţi experţi au sugerat faptul că bacteriile se ascund în tumori, deoarece acestea reprezintă "locuri" în care nu pot fi atacate de sistemul imunitar.
Următoarea etapă în studiul coordonat de Tal Danino va consta în utilizarea bacteriilor reprogramabile pentru a detecta mai multe tipuri de cancer şi, eventual, pentru dezvoltarea unor tratamente.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe