- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (12.02.2010, 15:21)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bâlbâiala, o tulburare de vorbire moştenită genetic
Mutaţiile genetice joacă un rol principal în declanşarea bâlbâielii, potrivit unui studiu realizat de câţiva geneticieni americani, care identifică astfel în premieră cauzele până acum misterioase ale acestei tulburări de vorbire, ce afectează aproximativ 1% din totalul adulţilor.
Urmărește
405 afișări
Bâlbâiala, o tulburare de vorbire moştenită genetic
Acest studiu a fost publicat în cel mai recent număr al revistei New England Journal of Medicine şi a fost realizat de cercetătorii americani de la National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD).
Studiile precedente au stabilit deja o legătură între mutaţiile a două din cele trei gene care declanşează bâlbâiala şi alte tulburări metabolice rare, ce vizează reciclarea celulară.
Acest studiu a reuşit să stabilească o legătură între cea de-a treia genă şi bâlbâială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Bâlbâiala tinde să se manifeste cu o frecvenţă mai mare în anumite familii, acest amănunt determinându-i pe cercetători să bănuiască de mulţi ani că există o anumită cauză genetică ce conduce la declanşarea acestei tulburări de vorbire.
Potrivit experţilor americani, mutaţia genetică care declanşează bâlbâiala se situează pe cromozomul 12.
Pentru acest studiu, cercetătorii au studiat un grup de familii din Pakistan în rândul cărora trăiesc numeroşi membri cu această tulburare de vorbire. Oamenii de ştiinţă au identificat mutaţiile genei GNPTAB în rândul membrilor bâlbâiţi din aceste familii pakistaneze.
Experţii americani au analizat genele unui număr de 123 de pakistanezi bâlbâiţi, dintre care 46 proveneau din acelaşi grup de familii studiate, 77 de persoane bâlbâite fără legături de rudenie cu acele familii şi 96 de indivizi pakistanezi care nu erau bâlbâiţi.
La acest studiu au participat şi 540 de americani şi britanici, din care jumătate sufereau de bâlbâială.
Cercetătorii au descoperit că o parte dintre persoanele bâlbâite din toate grupurile studiate prezentau aceeaşi mutaţie genetică şi au identificat alte trei mutaţii ce se produc la nivelul celorlalte două gene la persoanele care se bâlbâie.
În opinia experţilor, aproximativ 9% dintre persoanele bâlbâite prezintă o mutaţie a cel puţin uneia din cele trei gene.
În prezent, aceeaşi echipă de geneticieni coordonează un studiu epidemiologic la nivel mondial, pentru a determina procentajul de persoane purtătoare a uneia dintre aceste mutaţii. Ei încearcă să afle astfel felul în care aceste anomalii metabolice afectează structurile cerebrale care au un rol esenţial în vorbirea articulată, fără bâlbâială.
Terapiile actuale folosite pentru a trata bâlbâiala constau în special în reducerea anxietăţii, ajutarea persoanei care se bâlbâie să respire mai uşor şi să vorbească corect.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe