Bărbaţii, mai numeroşi decât femeile în cadrul primelor migraţii umane

Bărbaţii au fost mai numeroşi decât femeile în structura demografică a primelor populaţii umane care au migrat din Africa, în urmă cu aproximativ 60.000 de ani, pentru a popula Orientul Mijlociu, iar apoi Europa şi Asia, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Genetics.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Bărbaţii, mai numeroşi decât femeile în cadrul primelor migraţii umane

Bărbaţii, mai numeroşi decât femeile în cadrul primelor migraţii umane (Imagine: www.flickr.com)

Africa este considerată "leagănul umanităţii", iar studiile recente au demonstrat că populaţiile actuale de pe toate continentele provin din acelaşi mic grup de homo sapiens care a părăsit Africa în urmă cu 50.000 - 70.000 de ani.

Încercând să afle procentul demografic deţinut de bărbaţi şi de femei în structura acestor populaţii migratoare, cercetătorii de la Facultatea de medicină a Universităţii Harvard, sub conducerea lui Alon Keinan, au descoperit că descendenţii lor proveneau, la început, dintr-un număr redus de mame.

Această descoperire nu înseamnă neapărat că numărul femeilor era mult mai mic decât cel al bărbaţilor, a declarat principalul autor al studiului, dar această concluzie este, totuşi, destul de probabilă, deoarece acest rezultat este "în acord cu ceea ce au descoperit antropologii despre populaţiile de culegători-vânători, în rândul cărora femeile efectuau migraţiile pe distanţe scurte, iar bărbaţii, pe distanţe lungi".

Cercetătorii au pornit de la faptul că procentajul cromozomilor "X" în cadrul unei populaţii date depinde de proporţia bărbaţilor în cadrul acelui grup. Cromozomii "X" şi "Y" determină sexul copiilor. Bărbaţii au în structura lor genetică un cromozom "X" şi un cromozom "Y", iar femeile au doi cromozomi "X".

Se cunoaşte, de altfel, faptul că proporţia între cromozomii "X" şi "Y" influenţează ritmul cu care mutaţiile se răspândesc, prin intermediul cromozomului "X", asupra a zeci sau chiar sute de generaţii.

Cercetătorii au comparat genomii africanilor, europenilor de nord şi ai asiaticilor. Ei şi-au dat seama de existenţa unei "perioade de evoluţie genetică accelerată a cromozomului X, după separarea dintre africanii din vest şi non-africani şi înainte de separarea dintre nord-europeni şi asiaticii din est".

Alon Keinan şi echipa lui au concluzionat că, dacă cromozomii "X" au evoluat mai repede decât se prevăzuse, între sosirea africanilor în Europa şi dezvoltarea pe acest continent a unei populaţii cu caracteristici "europene", acest lucru înseamnă că grupurile de africani migratori, din această populaţie, erau compuse în majoritate din bărbaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici