- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- DARMSTADT, (14.11.2014, 15:06)
- Bogdan Enache
Bateriile robotului Philae mai au energie doar pentru o zi. ESA demarează forarea pe suprafaţa cometei - FOTO
Cercetătorii care lucrează cu robotul Philae, ajuns miercuri pe suprafaţa cometei Ciuriumov - Gherasimenko, spun că este timpul să îşi asume mai multe riscuri în ceea ce priveşte misiunea, întrucât bateriile acestuia mai au energie doar pentru o zi.
Urmărește
430 afișări
Bateriile robotului Philae mai au energie doar pentru o zi. ESA demarează forarea pe suprafaţa cometei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetătorii care coordonează misiunea Rosetta a Agenţiei Spaţiale Europene se tem că robotul Philae ar mai putea avea energie doar pentru o zi de funcţionare pe suprafaţa cometei 67P/ Ciuriumov - Gherasimenko.
Astfel, ESA va transmite vineri comenzile pentru ca robotul de mărimea unei maşini de spălat să demareze forarea în nucleul cometei, în speranţa că acesta va reuşi să adune eşantioane de materie care să fie analizate de laboratorul de la bord, informează bbc.com.
Manevra este însă una periculoasă, pentru că forţele implicate în procesul de forare ar putea destabiliza robotul care se află pe o suprafaţă înclinată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
Philae a ajuns pe suprafaţa cometei într-o zonă acoperită de umbra unei stânci şi nu va primi destulă energie de la Soare pentru a putea funcţiona dincolo de ziua de sâmbătă.
Comunicarea prin unde radio dintre sonda spaţială Rosetta şi Philae, care va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, este ultima despre care cercetătorii cred cu destul de multă siguranţă că va avea loc.
Echipa de la centrul de control din Darmstadt, Germania, nu a localizat cu precizie poziţia robotului pe cometă, după ce Philae a sărit de două ori de pe suprafaţa obiectului cosmic, în timpul procesului de aterizare, care a avut loc miercuri.
Savanţii analizează transmisiunile radio dintre robot şi Rosetta pentru a vedea dacă există vreo metodă de a calcula poziţia lui Philae. Analiza a oferit deja "o arie de incertitudine", pe raza căreia, foarte probabil, se află Philae.
Imaginile realizate de Rosetta ar trebui să identifice poziţia micului robot, potrivit lui Paolo Ferri, şeful operaţiunilor misiunii Rosetta în cadrul ESA.
Paolo Ferri este încrezător că inginerii vor găsi o soluţie pentru problema cantităţii insuficiente de energie de care dispune Philae.
O soluţie care va fi testată vineri este rotirea corpului robotului pentru a îndrepta o mai mare porţiune a panourilor fotovoltaice către Soare, pentru ca acestea să furnizeze mai multă energie. Bateria de la bordul robotului are energie pentru 55 de ore, urmând ca apoi robotul să depindă de panourile solare pentru alimentarea cu electricitate şi încărcarea acumulatorilor. Problema este că Philae a juns într-o regiune umbrită şi are o poziţie care îi oferă doar circa o oră de lumină solară, insuficient pentru nevoile energetice ale micului explorator.
Lansată în 2004, misiunea Rosetta a ESA este dedicată aflării mai multor date despre originile Sistemului Solar. Sonda a trimis deja primele imagini realizate vreodată ale suprafeţei unei comete.
Philae a ajuns pe suprafaţa cometei 67P/ Ciuriumov - Gherasimenko miercuri, după o cădere liberă către nucleul cometei care a durat şapte ore. Robotul a fost transportat la bordul sondei spaţiale Rosetta, care a călătorit 10 ani şi 6,4 miliarde de kilometri pentru a se întâlni cu cometa.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:43
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Ultimatumul lui Trump pentru Putin: „Va deveni tot mai rău” / Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte
-
astăzi, 21:14
Mişcarea blitz pe care o pregăteşte Ministerul Finanţelor pentru a face rost de bani